Tri zaključka izbora u Ajovi i Nju Hempširu

Tri zaključka izbora u Ajovi i Nju Hempširu

Programski direktor Novog trećeg puta (dimitrijemilic@novitreciput.org)

Na svake četiri godine školske fiskulturne sale širom američkih država dobijaju svoju privremenu neobičnu funkciju. Od februara, one redom mahom postaju glasačka mesta za članove stranaka koji odlučuju ko će biti kandidat njihove partije za predsednika SAD. Ove godine su Ajova, u nešto konfuznijim okolnostima, a Nju Hempšir u nešto predvidljivijim, odlučili u koje kandidate će investirati svoje poverenje. Kao i svaki izbori sa više od dva kandidata, rezultati su podložni najkreativnijim interpretacijama komentatora i političara. Međutim, ove godine Ajova i Nju Hempšir poslali su nekoliko jasnih poruka koje je moguće bar kratkoročno uvažiti.

Pit Butedžedž (Reuters)
Pit Butedžedž (Reuters)

Većina demokrata želi centrizam

Nakon izbora 2016. godine koje je obeležio uspon Bernija Sandersa i gubitak Hilari Klinton od Donalda Trampa, demokratski centrizam našao se u krizi. Delovalo je da će levo krilo demokrata preuzeti ovu stranku u veoma kratkom periodu. Kada se pogledaju nastupi nove leve kongresmenke Aleksandrije Okasio-Kortez, mnogi u njoj vide budućnost demokrata. Međutim, kao i midterms izbori, Ajova i Nju Hempšir šalju potpuno drugačiju poruku.

Midterms izbori 2018. doneli su demokratama većinu u Predstavničkom domu zahvaljujući trideset dvoje centrista koji su preuzeli republikanska mesta u ljubičastim i crvenim izbornim jedinicama. Dok su Aleksandrija Okasio-Kortez ili Ilhan Omar svoje mandate zaradile u demokratskim tvrđavama, njihove progresivne kolege nisu uspele to u swing i crvenim zonama, već su to radile umerene demokrate. Iz tog razloga centristički kongresni kokus “novih demokrata” najbrojniji je od svog osnivanja.

U Ajovi i Nju Hempširu pokazalo se slično. Centristički kandidati (Džo Bajden, Pit Butedžedž i Ejmi Klobučar) osvojili su više u zbiru od levog krila demokrata oličenog u Sandersu i Elizabet Voren. Sanders i Vorenova u zbiru su imali manje od Sandersa samostalno 2016. u obe države. Razlika je, u slučaju Nju Hempšira drastična, te su Sanders i Vorenova zajedno imali tek nešto više od pola Sandersovog rezultata iz 2016.

Iako deluje da se centrizam vraća, ono što centristima stvara problem je postojanje velikog broja kandidata sa ove ideološke pozicije, te su se glasovi rasuli na više strana i na različite načine u obe države. Ovaj problem će biti još vidljiviji ako se niko od važnijih centrista ne povuče do “super utorka”, jer će im se u deljenju istog kolača priključiti i Majk Blumberg, koga nikako ne bi trebalo potcenjivati.

Bajden i Vorenova su primili teške udarce

Bivši potpredsednik Džo Bajden od početka trke važi za jednog od favorita. Iako se već nedeljama znalo da će Ajova i Nju Hempšir biti države koje mu mogu predstavljati rezultatski problem, to se pokazalo u vrlo drastičnoj formi sa 13% i 8% osvojenih glasova. Obe države imaju preko 90% belačke populacije i imaju relativno liberalno demokratsko članstvo, dok je Džo Bajden kandidat kome jedan od stubova podrške predstavljaju afroamerikanci i umerene/konzervativne demokrate.

Iako se može očekivati da će imati bolje rezultate u dosta rasno heterogenijoj Nevadi ili Južnoj Karolini, u kojoj polovinu demokratskih glasača čine afroamerikanci, prilično loš start može biti razoran po momentum njegove kampanje. Najgori scenario bi bilo podbacivanje u ove dve države, čime bi Bajden došao u problem pred “super utorak”, kada se u trku uključuje i njegov glavni centristički konkurent Majk Blumberg sa svojim milionima dolara.

Ono što može biti utešno bivšem potpredsedniku mogu biti odlični rezultati i čak pobeđivanje Sandersa u Idi, Ringoldu, Bjukenenu ili Džeksonu u Ajovi. U ovim okruzima je Tramp direktno preuzeo birače demokrata 2016, te Bajdenov argument da on može najbolje da vrati nazad glasače koji su otišli ka republikancima i doneli mu pobedu u swing državama, ovde ima opipljiv dokaz.

Vorenova, na drugoj strani, imala je pred sobom države koje bi mogle pogodovati njenom pristupu. Demografska struktura glasača Elizabet Voren dobro se poklapala sa demografskom strukturom demokratskog članstva u ove dve države. Međutim, njena kampanja od vrhunca, u oktobru 2019, konstatno nailazi na probleme i Vorenova od tada do danas konstatno gubi podršku. Izbori u ove dve države su taj trend potvrdili i mogu biti kobni po njenu kampanju, jer će momentum teško proizvesti u Nevadi i Južnoj Karolini, gde je njena podrška konstantno osrednja u anketama.

S obzirom da su pojedini rezultati pozitivno, a pojedini negativno iznenadili, ovim razvojem situacije trka se čini dodatno neizvesnijom i težom za davanje jasnih predviđanja.Click To Tweet

Pit Butedžedž je napravio čudo, ali je i ranjiv

Danas ste gradonačelnik malog grada u Indijani i imate samo 39 godina, a za godinu dana ste u vrhu svoje partije kao potencijalni predsednički kandidat zajedno sa dugogodišnjim senatorima i bivšim potpredsednikom države. Neki bi vas opisali kao astronauta ili glavnog lika nekog bajkovitog holivudskog filma o izborima i o tome kako bi trebalo slediti svoj san. Pit Butedžedž živi to kao realnost.

Anonimni gej muškarac od 39 godina, u zemlji u kojoj je pre 17 godina homoseksualizam bio kriminalna aktivnost u preko 10 država, danas biva izglasan kao prvi u Ajovi i drugi u Nju Hempširu. Kandidatura “gradonačelnika Pita”, kako ga mediji najčešće zovu, predstavlja sama po sebi podvig, s obzirom na godine, manjak iskustva u radu u javnoj službi, komplikovano ime i dojučerašnju anonimnost. Butedžedž sa odličnim rezultatima u prve dve države ima odličnu priliku da nastavi niz i možda čudo podigne na viši nivo dolaskom do nominacije.

Međutim, uprkos inicijalnom dobrom startu, Butedžedž će u trci biti sve ranjiviji. Sledeće države gde se glasa će biti rasno heterogenije, a gradonačelnik Pit veoma loše stoji sa podrškom među manjinama, kao i među ruralnom populacijom. Mediji su mu dobrim delom bili naklonjeni, što nije garant da će biti i u budućnosti. Po proseku anketa na Economist/YouGov Butedžedžovi glasači uz njega najviše razmatraju Džoa Bajdena. U slučaju da se bivši potpredsednik dobro pokaže u Nevadi ili Južnoj Karolini, situacija se može ponovo vratiti na stanje pre prvih glasanja.

Zbog ovih razloga, sasvim dobar start ne mora da znači i jak nastavak.

Gde je budućnost?

Izbori kod demokrata su se pokazali kao nepredvidivi, a drastično reagovanje na svaki novi događaj kao nezahvalno. Kandidati koji su imali drastične uspone su danas van trke, poput Kamale Haris. Takođe, kandidati koji su imali rizične moment (čak i po život), poput srčanog udara Bernija Sandersa, trijumfalno su se vratili u trku u Ajovi i Nju Hempširu.

Iz tog razloga, davanje dalekosežnih predviđanja u ovoj fazi može biti prilično rizično i sa velikom šansom da se pokaže kao netačno. Glasanje u prve dve države, sa druge strane, može biti korisno kao prvi presek i pokazatelj šta možemo očekivati od kandidata u bliskoj budućnosti, odnosno sledećih par nedelja kampanje. S obzirom da su pojedini rezultati pozitivno, a pojedini negativno iznenadili, ovim razvojem situacije trka se čini dodatno neizvesnijom i težom za davanje jasnih predviđanja.

    Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!