mlade zvezde ntp

Mlade nade američke politike

Džo Bajden i Donald Tramp imaju mnogo različitosti i tački sukoba, ali imaju i jednu karakteristiku koja ih povezuje. Obojica su u osmoj deceniji života. Ove pozne životne godine, dele i liderka demokrata u Predstavničkom domu Pelosi, kao i lider republikanaca u Senatu Mekonel, ali i većina glavnih kandidata kod demokrata, koji su mogli da učestvuju u trci umesto Bajdena, poput Elizabet Voren, Bernija Sandersa ili Majka Blumberga.

Ovaj izborni ciklus definitivno predstavlja jedan od poslednjih za ovu generaciju političara, koja već 30 godina dominira američkom scenom. Postavlja se pitanje da li postoji neko mlađi ko bi ih nasledio?
Odogovor je pozitivan i obe partije imaju svoje mlade nade, različitih životnih pozadina i stavova, ali koje mogu u budućnosti igrati važne uloge u američkoj politici.

Tim Skot

Ukoliko Donald Tramp izgubi trku za reizbor i republikanci se odluče da se vrate na umerenije pozicije, Tim Skot iz Južne Karoline može biti pravi čovek za to. Skot predstavlja ono što je među republikancima u doba Trampa retko, afroamerikanca, mlađeg čoveka i senatora vrlo nijansiranih stavova. Iako mu je u trenutnim okolnostima uloga vrlo ograničena, njegova probiznis retorika i identitet crnog republikanca, partiji mogu biti vrlo dragoceni u budućnosti.

Džo Kaningem

Kao što je retko videti afroamerikanca republikanaca, tako je teško videti i belca demokratu iz Južne Karoline. Džo Kaningem upravo predstavlja tu vrlo retku i za stranku dragocenu pojavu, s obzirom da zahvaljujući Kaningemu i njemu sličnima, koji su izborili mandate u teškim republikanskim izbornim jedinicama, demokrate od 2018. u Predstavničkom domu imaju većinu. Kaningem je konzervativni demokrata, borac za život pomorskog sveta i borac protiv svoje kongresne šefice Nensi Pelosi. Predstavlja važan kontrabalans novom vrlo levom krilu svoje partije.

Met Gejc

Dok Tim Skot predstavlja suprotnost Trampu, kongresmen Met Gejc sa Floride predstavlja većeg Trampa od samog Trampa. Kao jedan od najvećih predsednikovih lojalista, karakteriše ga tvrd stav protiv levice kod demokrata i vatrena agresivna retorika kulturološke desnice i Foks Njuza. Jedan je od mlađih ekstremnih i kontroverznih kongresmena koji se pojavio na talasu zajedno sa Donaldom Trampom. S obzirom da je u Predstavničkom domu tek od 2017. privukao je dosta medijske pažnje, te se može računati da će uskoro imati važniju ulogu.

Aleksandrija Okasio Kortez

Od svih političara novije generacije, ova mlada kongresmenka latino porekla iz Bruklina, privukla je ubedljivo najviše pažnje. Kao zvezdu mlađih generacija karakterišu je vrlo levi stavovi za američku političku scenu, kao što su besplatno zdravstvo i školstvo, ogromno investiranje u ekologiju i borba protiv korporacija i političkog establišmenta. Iako ima samo 31 godinu i u Predstavničkom domu je tek od 2018, glavna je meta napada republikanaca. Ima ogromnu bazu mladih pratilaca širom SAD koji joj veruju i koji ne planiraju skorije da je napuste, s obzirom da simbolički predstavlja bunt mlađih generacija protiv američkog sistema.

Niki Hejli

Kao i Tim Skot, Niki Hejli predstavlja još jednu od retkih pojava kod republikanaca u vreme Trampa, ženu i to manjinskog porekla. Iako su republikanci produbili svoj deficit u odnosu na demokrate što se ženskih glasova tiče, ova bivša guvernerka indijsko-američkog porekla uspela je da nađe svoje mesto u partiji. Kao žena koja nema ni 50 godina, a u svojoj karijeri je bila i guvernerka jedne konzervativne države i ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, njena politička budućnost je svetla. Međutim, kao i Tim Skot njeni nijansiraniji stavovi i umereniji nastup, u ovoj partiji će naći prostor možda tek kada prođe vreme Donalda Trampa.

Pit Butedžedž

Svako ko je pratio unutarpartijsku trku kod demokrata sigurno je primetio ovog vrlo mladog i umerenog gradonačelnika iz Indijane koji je izdržao do vrlo kasne faze u trci. Iako nikada nije bio na većoj funkciji od svog malog grada, pokazao se kao sposoban da privuče pažnju medija i donatora i da sa nepunih 40 godina ugrozi kandidature iskusnih partijskih kolega. Butedžedž je takođe autovani gej oženjen muškarcem i veteran avganistanskog rata. Ukoliko Džo Bajden postane predsednik, vrlo moguće da će Butedžedž dobiti značajnu funkciju u njegovom kabinetu. Ukoliko Bajden izgubi, ne bi trebalo isključiti da mladi gradonačelnik postane sledeći predsednički kandidat demokrata 2024.

Den Krenšou

Kao i Butedžedž, ovaj republikanski kongresmen je takođe veteran iz Avganistana, gde je služio kao pripadnik „foki“ i izgubio oko u jednoj od akcija. Prepoznatljiv po svom crnom povezu preko oka, uspeo je da sa 36 godina u prve dve godine na funkciji privuče dosta pažnje. Sa svojim stavovima i pristupom predstavlja kao i Met Gejc, tvrdog predsednikovog lojalistu, iako ne toliko vatrenog. U slučaju da Tramp osvoji reizbor za desetak dana, takođe bi trebalo računati da ovaj kongresmen iz Teksasa možda dobije unapređenje.

Konor Lemb

Da li smatrate mogućim da jedan demokrata pobedi u izbornoj jednici gde je Tramp 2016. dobio Hilari sa preko 10%, koju u toku izbornog ciklusa više puta obiđu svi najvažniji republikanci (Tramp dva puta) i u svoju kampanju u tom mestu investiraju milione dolara?

Iako su mnogi rekli da nije, mladi demokrata i bivši marinac Konor Lemb se nije slagao sa tom tezom, te je 2018. u kongresnom distriktu 18 u Pensilvaniji iznenadio i republikance i svoju partiju pobedom. Ovim podvigom u nemogućim uslovima, ovaj novajlija pokazao je da bi ga trebalo pažljivo pratiti i da sa svojim umerenijim stavovima može daleko da stigne.

Tekst je objavljen na portalu Nova.rs 28.10.2020.

  Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Slični tekstovi

  Švedski i finski vojnik na vojnoj vežbi - esper Moldvik-Swedish Armed Forces
  Švedska
  Dimitrije Milić
  Šta donose Finska i Švedska u NATO-u?

  “Moji saradnici su izračunali da sam do sada dao preko 400 intervjua o ulasku Finske u NATO“ rekao mi je bivši finski premijer Aleksandar Stub na ovogodišnjem EPP kongresu u Roterdamu. Pre samo pola godine ova rečenica bila je gotovo nemoguća.

  Nastavi čitanje »
  kripto tržište
  Ekologija
  Dimitrije Milić
  Kriptovalute kao rizik za životnu sredinu?

  Ove godine, kao i svake godine u prethodnih oko pola veka, održao se još jedan skup svetskih lidera u švajcarskom turističkom mestu Davos. Brojne istaknute ličnosti iz sfere politike, biznisa i drugih povezanih profesija i ove godine su diskutovale o svetskim pitanjima i problemima koji muče ili će mučiti čovečanstvo. Osim očekivanih tema u vidu: rata u Ukrajini, opasnosti od ponovne svetske recesije, stanja životne sredine i sličnih učestalih pitanja, ovo okupljanje u 2022. imalo je jednu novinu u svojim temama koje obrađuje.

  Nastavi čitanje »
  Kolumbijska zastava
  Uncategorized
  Dimitrije Milić
  Kolumbija kao novi lider u obnovljivim izvorima energije?

  Južna Amerika i Centrala Amerika su regioni sveta koji kada se govori o ekologiji uglavnom do svetske pažnje stiže zahvaljujući par država. Radi se o Brazilu kada se govori o Južnoj Americi i Kosta Riki kada se radi o Centralnoj Americi. Takođe, jedna od država i njeno delovanje predstavljaju ekološku opasnost za ceo svet, dok druga predstavlja pozitivan primer za ceo svet.

  Nastavi čitanje »