Bivši francuski premijer Vals kao gradonačelnik Barselone?

Bivši francuski premijer Vals kao gradonačelnik Barselone?

Programski direktor Novog trećeg puta (dimitrijemilic@novitreciput.org)

Bivši francuski premijer, trenutno poslanik u poslaničkoj grupi vladajuće partije Republika u pokretu, najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Barselone. Nakon višemesečnih spekulacija o njegovoj kandidaturi, kao i pojavljivanja na mitinzima podrške ostajanju Katalonije u sastavu Španije i gostovanja u raznim katalonskim medijima, Manuel Vals potvrdio je učešće na aprilskim izborima sledeće godine ispred nezavisne liste. Njegovu listu će najverovatnije podržati samostalno najjača stranka u Barseloni i Kataloniji, centristička partija „Građani“ (Ciudadanos) koja se protivila otcepljenju. Predsednik ove stranke, Albert Rivera, rekao je da je Vals “najbolji čovek koji može da oporavi prestiž Barselone i pobedi separatizam i populizam na biračkom mestu”. U ovom izbornom pohodu, Vals će imati neke prednosti u odnosu na svoje protivnike, ali i nekoliko hendikepa.

Manuel Vals (EFE)
Manuel Vals (EFE)

Profil Valsa i birači

Što se bazičnih uslova za učešće tiče, Manuel Vals ih ispunjava. Rođen je u Barseloni, otac mu je poznati španski slikar iz Barselone, a i jedan broj bliskih rođaka mu i dan danas živi u ovom gradu. Takođe, tečno govori španski i katalonski. Sa druge strane, postoji objektivan problem koji njegovi budući konkurenti već koriste, a to je što u ovom gradu ne živi. Vals je i na prezentacionoj konferenciji svoje kandidature pokušao da zvuči kao da poznaje probleme grada, iako u njemu ne živi aktivno, poput spominjanja koegzistencije ili problema bezbednosti. Njegov najveći hendikep će biti to što aktivno nije živeo u gradu i može se očekivati da će najveći broj napada ići u tom pravcu. Izazov za bivšeg francuskog premijera može predstavljati i okvir gubitnika u koji su protivnici želeli da ga postave. Čuveni spin doktor francuskog predsednika Miterana, Žak Segela, je u jednu od svojih dihotomija na temu šta birači glasaju, a šta ne, postavio da ne glasaju za ljude sa gubitničkim oreolom. Manuel Vals nije uspeo da izbori kandidaturu za predsednika ispred Partije socijalista, jer je na unutarpartijskim izborima izgubio od Benoa Amona. Iako taj faktor ne može uticati na kvalitet i način hipotetičkog upravljanja Barselonom, može se negativno koristiti u svrhe koje je Segela spominjao. Iz redova partije Građani, ovaj deo se komunicira kao velika čast da bivši premijer jedne velike države, vodi grad. Vals je najavio da će tokom sledeće nedelje dati ostavku na sve političke funkcije u Francuskoj, uključujući svoje poslaničko mesto.
Sa druge strane, igranje na kartu pojave bezakonja i bezbednosnih pretnji jeste nešto što može biti ozbiljna komparativna prednost bivšeg francuskog ministra unutrašnjih poslova u odnosu na druge kandidate, naročito levičarske. Vals je svojevremeno kao ministar unutrašnjih poslova bio najpopularniji ministar u vladi, zahvaljujući oštrom stavu prema kriminalu, a sa ovim problemom se suočavao i kao gradonačelnik prigradskog dela Pariza, gradića Evrija. U vremenu kada u retko kojoj državi bezbednost građana nije bila jedna od glavnih izbornih tema, ovo može biti značajna prednost. Takođe, Vals u identitetskom sukobu između Španije i Katalonije, zauzima najpovoljniju centralnu poziciju. Smatra da bi Katalonija morala da ostane u okviru Španije, ali priznaje katalonski identiet i jezik, a govori i da bi „razaranje Španije, značilo i razaranje Evrope“ i da bi Barselona mogla da postane primer za sve ostale države u smislu uspešne koegzistencije. Sa ovakvim profilom i pozicioniranjem, Vals može da računa na široko biračko telo unionistički opredeljenih građana, španske imigrante iz drugih regiona koji žive u prigradskim naseljima i konzervativnije slojeve stanovništva.

Odnos snaga u Barseloni

Kada se analizira odnos snaga u Barseloni, partija Građani koja će podržati Valsa je najjača stranka samostalno. Bila je prva na regionalnim izborima u Kataloniji, uključujući i Barselonu, dok se i u istraživanjima javnog mnjenja meri na prvom ili drugom mestu u ovom gradu sa od 17% do 20%. Najozbiljniji konkurenti francuskom novajliji su sadašnja levičarska gradonačelnica Ada Kolau i separatistički kandidati poput Ernesta Maragala iz Republikanske levice. Dve najveće partije na nacionalnom nivou, Narodna partija i Socijalistička radnička partija, u ovom gradu se osrednje kotiraju sa podrškom. Socijalisti su zabeležili solidan rast od preuzimanja nacionalne vlade od strane Pedra Sančeza i skočili su na blizu 15%, dok se Narodna partija Pabla Kasada, kojoj pripada i bivši premijer Rahoj, može naći i ispod cenzusa na budućim gradskim izborima. U ovakvim okolnostima, ako ne dođe do značajnije promene u podršci, koalicije će biti obavezne u sastavljanju vladajuće većine u gradu.
Što se tiče nepolitičkih faktora koji utiču na kampanju, oni će biti relativno u korist Manuela Valsa. Mediji nisu okrenuti ni akutelnoj gradonačelnici, ali ni separatistima, a bivši francuski premijer je i pre kandidature već dobijao značajan prostor u njima. Sa druge strane, poslovni krugovi ga mogu percipirati kao glavnog aduta i pomoći kampanji. U izboru između separatista koji bi katalonsku privredu odvojili od EU tržišta, izrazitih levičara, kombinacije oba i Valsa koji je pro-biznis orjentisan, može se nagovestiti ko će imati najveću podršku.

Manuel Vals i lider partije Građani Albert Rivera na protestu protiv otcepljenja Katalonije (EPA)
Manuel Vals i lider partije Građani Albert Rivera na protestu protiv otcepljenja Katalonije (EPA)

Izbori kao „zastupnički rat“

Na drugoj strani, mnogi percipiraju izbore u Barseloni samo kao „zastupnički rat“ ili bitku koja je deo šireg političkog fronta. Sa jedne strane, separatistima je značajno da pobede u ovom gradu, koji ima šarenoliko stanovništvo, ne nužno okrenuto otcepljenju. Na drugoj strani, stranka Građani želi da se nametne kao glavna partija opozicije i katalonskom separatizmu i nacionalnoj vladi Pedra Sančeza. Trebalo bi uzeti u obzir i faktor izbora za Evropski parlament 2019. i potencijalno formiranje zasebne grupe stranaka Emanuela Makrona na nivou Evrope. Generalni sekretar vladajuće francuske partije Republika u pokretu, Kristof Kastaner, već je posetio centralu strane Građana povodom teme formiranja nove grupe, kao i Matea Rencija u Italiji, Roberta Biederona u Poljskoj, Marka Rutea u Holandiji i druge. Prelazak Manuela Valsa iz vladajuće poslaničke grupe u Francuskoj preko granice, kao izborni adut kod budućih saveznika, može biti deo nekog šireg dogovora. U francuskom parlamentu Vals trenutno nema funkciju, dok bi u Kataloniji mogao imati značajnu političku težinu kao bivši premijer. Čak je i ministar finansija francuske vlade, Žeral Dermano, nešto implicitnije podržao kandidaturu Valsa na radiju. Ukoliko gledamo izbore u Barseloni, isključivo kao izbore za gradski parlament, jasno pravimo grešku. Iz tog razloga je korisno sagledati i ove regionalne, nacionalne i evropske faktore. Ukoliko Vals postane gradonačelnik Barselone, to može predstavljati pozitivan presedan i pozitivnu poruku za Evropsku uniju, gde je političar iz jedne države uspeo da dobije poverenje građana druge evropske države. Iako se rezultati teško mogu predvideti više od pola godine ranije, Manuel Vals će svakako na ovim značajnim izborima biti značajan faktor.

    Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!