fbpx

Novi treći put

Autor: Vladimir Milić

65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kine

65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kine

Na današnji dan, pre 65 godina, uspostavljeni su diplomatski odnosi između tadašnje SFR Jugoslavije i NR Kine. Jugoslavija je priznala NR Kinu odmah po proglašenju nezavisnosti ove države 1. oktobra 1949. Međutim, usled sukoba unutar komunističkog bloka, do uspostavljanja diplomatskih veza je došlo tek 1955. godine.

Tokom šest i po dekada, odnosi dve države su često oscilirali kao i intenzitet ovih odnosa. Ove odnose možemo podeliti na četiri perioda: prvi – kada su bili uslovljeni međusobnim odnosom sa SSSR-om, drugi – posle smrti doživotnog lidera Kine Mao Cetunga, treći – tokom ratova na Balkanu 90-ih i četvrti – nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ceo tekst

11.11. je simbol rastuće moći Kine

11.11. je simbol rastuće moći Kine

Često smo mogli da vidimo snimke ljudi koji se guraju, a ne tako retko i potuku zbog dobre cene prilikom šopinga u okviru Black Friday-a u Americi. Međutim, postavlja se pitanje kako izgleda sličan praznik koji slavi kupovinu, a koji je pritom veći od Black Friday-a i Cyber Monday-a zajedno. Ovogodišnji “Dan samaca” ili “Festival duplih jedanaestica” u Kini je privukao preko pet stotina miliona kupaca. Iz Alibabe su potvrdili da je danas prodaja dostigla još jedan rekordan stepen, čime je “Dan samaca” postao najveći dan kupovine na planeti.

Ceo tekst

Nastavak trgovinskog rata SAD i Kine

Nastavak trgovinskog rata SAD i Kine

Dve najveće privrede sveta, koje čine 40% svetskog BDP-a, stupile su u trgovinski rat prošle godine. Iako je produžen prvobitni rok za postizanje primirja, rastao je optimizam da će do dogovora ipak doći. Krajem aprila obe strane su navodile da je sporazum na dohvat ruke, ali početkom maja predsednik Tramp je tvitovao da se uvode nove carine zato što kineska strana nije spremna da se obaveže na već dogovorene elemente sporazuma.

Ceo tekst

Rim na novom putu svile

Rim na novom putu svile

Tokom prošle nedelje u Rimu je uz najviše državne svečanosti potpisan niz sporazuma o saradnji između Italije i NR Kine. U pitanju su projekti vredni više od dve i po milijarde evra čije finansiranje treba da osigura Kina kroz incijantivu “Jedan pojas i put”, kojoj se Italija memorandumom o saradnji pridružila.

Ceo tekst

Nepoželjne kineske investicije

Nepoželjne kineske investicije

Evropski parlament je 13. februara usvojio pravila jedinstvenog sistema kontrole stranih direktnih investicija (u daljem tekstu: SDI) unutar Evropske unije. Uspostavljanje mehanizma na evropskom nivou inicirale su Nemačka, Francuska i Italija još 2017. godine. U obrazloženju odluke, evropska komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, navela je kao razloge zaštitu strateških kompanija, infrastrukture i tehnologije od potencijalnih bezbednosnih rizika koje predstavljaju strani investitori uz istovremeno održavanje Evrope otvorenom tržišnom privredom. Smatra se da je motiv za donošenja navedenog zakona Kina i njena investiciona strategija, iako nije eksplicitno pomenuto.

Ceo tekst

40 godina kineskih reformi

40 godina kineskih reformi

U jednom malom selu, Sjaogang, 1978. godine u Kini grupa seljaka se tajno sastala i podelila do tada državnu zemlju. Prema ugovoru koji je njih 20 potpisalo svakoj porodici je pripao po deo zemlje na obradu. Obavezali su se da određenu kvotu predaju državi, a višak zadrže za sebe. Koliko je to tada bilo opasno govori i obaveza da ukoliko nekog od seljaka uhapse zbog podele zemlje, ostali će preuzeti brigu o njegovoj deci dok ne napune 18 godina. Ispostavilo se da je podela na individualnu odgovornost preuzete zemlje mnogo efikasnija od kolektivne. Produktivnost je vrlo brzo porasla i već sledeće godine su u selu proizveli koliko za prethodnih pet.

Ceo tekst

Zašto je važan trgovinski sporazum Japana i EU?

Zašto je važan trgovinski sporazum Japana i EU?

Dok se najveći pobornik slobodnog tržišta nakon Drugog svetskog rata, Sjedinjene Američke Države, povlače iz svetske trgovine, Evropska unija i drugi veliki igrači se trude da popune prazninu. Najnoviji primer je Sporazum o ekonomskom partnerstvu (EPA) koji je potpisan na 25. samitu Evropske unije i Japana održanog u julu ove godine. Sporazum će stvoriti jedan od najvećih svetskih trgovinskih blokova. Privrede ove dve zemlje zajedno čine trećinu svetske proizvodnje i imaju više od 640 miliona stanovnika.

Prema podacima Eurostata, ukupna trgovinska razmena između Japana i EU je u blagom padu poslednjih godina, pa uprkos tome dve zemlje su ostale značajni ekonomski partneri. Japan je 2017. godine bio šesti najveći trgovinski partner Evropske Unije, dok je EU treća najvažnija izvozna destinacija i drugi najveći uvoznik iz Japana. Iako je Japan u prošlosti imao velike trgovinske suficite sa EU, danas je situacija uravnotežena tako da Japan ima suficit dobara, dok EU ima suficit usluga. Kada govorimo o investicijama, EU je bila najveći strani investitor u Japanu, a EU druga najveća destinacija za Japanske investicije.

Ceo tekst