fbpx

Novi treći put

Autor: Vladimir Milić

Nastavak trgovinskog rata SAD i Kine

Nastavak trgovinskog rata SAD i Kine

Dve najveće privrede sveta, koje čine 40% svetskog BDP-a, stupile su u trgovinski rat prošle godine. Iako je produžen prvobitni rok za postizanje primirja, rastao je optimizam da će do dogovora ipak doći. Krajem aprila obe strane su navodile da je sporazum na dohvat ruke, ali početkom maja predsednik Tramp je tvitovao da se uvode nove carine zato što kineska strana nije spremna da se obaveže na već dogovorene elemente sporazuma.

Ceo tekst

Rim na novom putu svile

Rim na novom putu svile

Tokom prošle nedelje u Rimu je uz najviše državne svečanosti potpisan niz sporazuma o saradnji između Italije i NR Kine. U pitanju su projekti vredni više od dve i po milijarde evra čije finansiranje treba da osigura Kina kroz incijantivu “Jedan pojas i put”, kojoj se Italija memorandumom o saradnji pridružila.

Ceo tekst

Nepoželjne kineske investicije

Nepoželjne kineske investicije

Evropski parlament je 13. februara usvojio pravila jedinstvenog sistema kontrole stranih direktnih investicija (u daljem tekstu: SDI) unutar Evropske unije. Uspostavljanje mehanizma na evropskom nivou inicirale su Nemačka, Francuska i Italija još 2017. godine. U obrazloženju odluke, evropska komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, navela je kao razloge zaštitu strateških kompanija, infrastrukture i tehnologije od potencijalnih bezbednosnih rizika koje predstavljaju strani investitori uz istovremeno održavanje Evrope otvorenom tržišnom privredom. Smatra se da je motiv za donošenja navedenog zakona Kina i njena investiciona strategija, iako nije eksplicitno pomenuto.

Ceo tekst

40 godina kineskih reformi

40 godina kineskih reformi

U jednom malom selu, Sjaogang, 1978. godine u Kini grupa seljaka se tajno sastala i podelila do tada državnu zemlju. Prema ugovoru koji je njih 20 potpisalo svakoj porodici je pripao po deo zemlje na obradu. Obavezali su se da određenu kvotu predaju državi, a višak zadrže za sebe. Koliko je to tada bilo opasno govori i obaveza da ukoliko nekog od seljaka uhapse zbog podele zemlje, ostali će preuzeti brigu o njegovoj deci dok ne napune 18 godina. Ispostavilo se da je podela na individualnu odgovornost preuzete zemlje mnogo efikasnija od kolektivne. Produktivnost je vrlo brzo porasla i već sledeće godine su u selu proizveli koliko za prethodnih pet.

Ceo tekst

Zašto je važan trgovinski sporazum Japana i EU?

Zašto je važan trgovinski sporazum Japana i EU?

Dok se najveći pobornik slobodnog tržišta nakon Drugog svetskog rata, Sjedinjene Američke Države, povlače iz svetske trgovine, Evropska unija i drugi veliki igrači se trude da popune prazninu. Najnoviji primer je Sporazum o ekonomskom partnerstvu (EPA) koji je potpisan na 25. samitu Evropske unije i Japana održanog u julu ove godine. Sporazum će stvoriti jedan od najvećih svetskih trgovinskih blokova. Privrede ove dve zemlje zajedno čine trećinu svetske proizvodnje i imaju više od 640 miliona stanovnika.

Prema podacima Eurostata, ukupna trgovinska razmena između Japana i EU je u blagom padu poslednjih godina, pa uprkos tome dve zemlje su ostale značajni ekonomski partneri. Japan je 2017. godine bio šesti najveći trgovinski partner Evropske Unije, dok je EU treća najvažnija izvozna destinacija i drugi najveći uvoznik iz Japana. Iako je Japan u prošlosti imao velike trgovinske suficite sa EU, danas je situacija uravnotežena tako da Japan ima suficit dobara, dok EU ima suficit usluga. Kada govorimo o investicijama, EU je bila najveći strani investitor u Japanu, a EU druga najveća destinacija za Japanske investicije.

Ceo tekst

Pet stvari koje bi trebalo znati o samitu Donalda Trampa i Kim Džong Una

Pet stvari koje bi trebalo znati o samitu Donalda Trampa i Kim Džong Una


Stvaranje istorije

Za utorak, 12. jun, zakazan je sastanak lidera SAD i Severne Koreje u diplomatskoj prestonici istočne Azije, Singapuru. Kakav god bio ishod samita, jasno je da će ostati zapisan u istoriji, jer predstavlja prvi susret lidera dve zemlje od njihovog nastanka. Korejski rat, koji je počeo 1953. godine, i dalje traje i zato su trenutno sve mogućnosti otvorene. Tramp je već u svom stilu izjavio praktično sve. Od toga da njih dvojica imaju priliku da urade nešto fantastično za svoje zemlje, do toga da da će napustiti sastanak posle prvog minuta. Pre mesec dana je već jednom otkazao sastanak, da bi posle pisma koje mu je poslao Kim Džong Un pristao da se sastanak ipak održi. Iz različitih izvora već se pominju mogućnosti da se drugi sastanak održi u julu u Severnoj Koreji, a onda još jedan u septembru u Vašingtonu.

Ceo tekst