Uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Kine (USA HMM)
Uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Kine (USA HMM)

65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kine

Na današnji dan, pre 65 godina, uspostavljeni su diplomatski odnosi između tadašnje SFR Jugoslavije i NR Kine. Jugoslavija je priznala NR Kinu odmah po proglašenju nezavisnosti ove države 1. oktobra 1949. Međutim, usled sukoba unutar komunističkog bloka, do uspostavljanja diplomatskih veza je došlo tek 1955. godine.

Tokom šest i po dekada, odnosi dve države su često oscilirali kao i intenzitet ovih odnosa. Ove odnose možemo podeliti na četiri perioda: prvi – kada su bili uslovljeni međusobnim odnosom sa SSSR-om, drugi – posle smrti doživotnog lidera Kine Mao Cetunga, treći – tokom ratova na Balkanu 90-ih i četvrti – nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Kine (USA HMM)
Uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Kine (USA HMM)

Prvi period je trajao gotovo dvadeset godina i karakterisala su ga dva neslaganja. Najpre ideološko mimoilaženje oko “prave” verzije komunizma, a zatim i rivalitet unutar Pokreta nesvrstanih, čiji je Jugoslavija bila osnivač, već početkom 60-ih. Kina, iako nije bila član, imala je interese koje je želela da projektuje kroz Nesvrstane, pre svega zato što je član ovog pokreta bio i rivalski komšija oličen u Indiji.

Drugi period je svakako bila nova politika Deng Sjaopinga nakon smrti Mao Cetunga. Uobličavanjem politike “Reforma i otvaranje” dolazi do poboljšanja odnosa. Uspostavljaju se i regularne posete zvaničnika na najvišem nivou. Kako je Kina tražila novi model svog razvoja, Jugoslavija za kratko vreme postaje veoma interesantna kao izuzetak unutar komunističkog bloka, kada je reforma privrede u pitanju.

Treći period je bio uslovljen dešavanjima nakon raspada SFRJ. Krvavi građanski rat koji je zahvatio Balkan je uslovio stagnaciju u odnosima. Prioritet Pekinga bio je ekonomski razvoj, bez bilo kakve želje da se meša u odnose između država širom sveta. Međutim, nakon bombardovanja SR Jugoslavije 1999. u kojem je pogođena ambasada NR Kine, počinju da se uspostavljaju prisniji odnosi, pre svega na deklarativnoj podršci politici suvereniteta svake države.

Četvrti period je usledio nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali je ubrzo praćen i sve većom ekonomskom moći Kine. Interes Beograda da zadrži celovitost svoje teritorije je naišao na podršku Pekinga, pre svega zbog sopstvenog straha od secesionizma. U predlogu strategije spoljne politike Srbije iz 2008, tadašnji politički vrh Srbije je Kinu, i partnerstvo sa njom, svrstao u svoja četiri prioriteta u spoljnoj politici pored Evropske unije, SAD i Rusije. Godinu dana nakon toga, potpisuje se i Sporazum o strateškom partnerstvu koji će skoro deceniju kasnije, 2016. godine, biti unapređen na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je jedan od najvećih stepena odnosa koji Kina percipira u saradnji sa drugim državama.

[click_to_tweet tweet=”Tokom šest i po dekada, odnosi dve države su često oscilirali kao i intenzitet ovih odnosa. | ” quote=”Tokom šest i po dekada, odnosi dve države su često oscilirali kao i intenzitet ovih odnosa.”]

Bez sumnje se može reći da su današnji odnosi najintenzivniji u svojoj istoriji. Ekonomska moć Kine je doprinela i asertivnijoj međunarodnoj politici koju je Srbija podržala postajući član više međunarodnih inicijativa koje je pokrenuo Peking. Primeri takvih inicijativa su: Pojas i put, 17+1 ili najskorije članstvo u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci. Svake godine se beleži sve veći nivo ekonomske saradnje kroz brojne kineske investicije, zajmove i projekte. U poslednjih nekoliko godina vrednost kineskih investicija se procenjuje na skoro 10 milijardi dolara, a obostrano ukidanje viza 2017. godine je rezultiralo da za samo dve godine kineski turisti postanu drugi po brojnosti na listi stranih turista u Srbiji. Trebalo bi svakako napomenuti da je Evropska unija i dalje daleko najdominantniji partner u srpskoj ekonomiji, od izvoza i investicija, preko političkog i bezbednosnog uticaja, ali uticaj Kine ubrzano raste kao i njena moć u svetu.

Diplomatski odnosi će se nastaviti u sličnom smeru, a u narednom periodu se može predvideti da će imati dve dominantne karakteristike. Prva karakteristika je svakako podrška Kine po pitanju Kosova, dok druga predstavlja ekonomsko partnerstvo. U Beogradu, Peking je pronašao pouzadnog partnera u Istočnoj Evropi, kome se poklapaju interesi u borbi za princip suvereniteta i podršci novim međunarodnim organizacijama koje Kina formira. Takođe, Srbija će od Kine nastaviti da očekuje neophodne investicije za dalji ekonomski razvoj i izgradnju nove infrastrukture, počev od putne, pa do postavljanja 5G mreže. Ovi potezi mogu predstavljati samo početak “čeličnog partnerstva” kako ga Kinezi nazivaju, a vreme će pokazati rezultate ovog povezivanja.

Tekst je objavljen na portalu “Savremena Kina” 02.01.2020.

  Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Slični tekstovi

  Švedski i finski vojnik na vojnoj vežbi - esper Moldvik-Swedish Armed Forces
  Švedska
  Dimitrije Milić
  Šta donose Finska i Švedska u NATO-u?

  “Moji saradnici su izračunali da sam do sada dao preko 400 intervjua o ulasku Finske u NATO“ rekao mi je bivši finski premijer Aleksandar Stub na ovogodišnjem EPP kongresu u Roterdamu. Pre samo pola godine ova rečenica bila je gotovo nemoguća.

  Nastavi čitanje »
  kripto tržište
  Ekologija
  Dimitrije Milić
  Kriptovalute kao rizik za životnu sredinu?

  Ove godine, kao i svake godine u prethodnih oko pola veka, održao se još jedan skup svetskih lidera u švajcarskom turističkom mestu Davos. Brojne istaknute ličnosti iz sfere politike, biznisa i drugih povezanih profesija i ove godine su diskutovale o svetskim pitanjima i problemima koji muče ili će mučiti čovečanstvo. Osim očekivanih tema u vidu: rata u Ukrajini, opasnosti od ponovne svetske recesije, stanja životne sredine i sličnih učestalih pitanja, ovo okupljanje u 2022. imalo je jednu novinu u svojim temama koje obrađuje.

  Nastavi čitanje »
  Kolumbijska zastava
  Uncategorized
  Dimitrije Milić
  Kolumbija kao novi lider u obnovljivim izvorima energije?

  Južna Amerika i Centrala Amerika su regioni sveta koji kada se govori o ekologiji uglavnom do svetske pažnje stiže zahvaljujući par država. Radi se o Brazilu kada se govori o Južnoj Americi i Kosta Riki kada se radi o Centralnoj Americi. Takođe, jedna od država i njeno delovanje predstavljaju ekološku opasnost za ceo svet, dok druga predstavlja pozitivan primer za ceo svet.

  Nastavi čitanje »