Duple jedanaestice (Suchit Leesa-nguansuk)
Duple jedanaestice (Suchit Leesa-nguansuk)

11.11. je simbol rastuće moći Kine

Često smo mogli da vidimo snimke ljudi koji se guraju, a ne tako retko i potuku zbog dobre cene prilikom šopinga u okviru Black Friday-a u Americi. Međutim, postavlja se pitanje kako izgleda sličan praznik koji slavi kupovinu, a koji je pritom veći od Black Friday-a i Cyber Monday-a zajedno. Ovogodišnji „Dan samaca“ ili „Festival duplih jedanaestica“ u Kini je privukao preko pet stotina miliona kupaca. Iz Alibabe su potvrdili da je danas prodaja dostigla još jedan rekordan stepen, čime je „Dan samaca“ postao najveći dan kupovine na planeti.

Duple jedanaestice (Suchit Leesa-nguansuk)
Duple jedanaestice (Suchit Leesa-nguansuk)

Fascinacija kupovinom je fenomen koji izučavaju mnogi sociolozi i drugi naučnici koji se bave društvom i potrebom, odnosno zadovoljstvom pojedinaca da kupuju. Razmena dobara i usluga za novac je isključivo čovekov izum, koji je pritom doveden do neslućenih razmera, jer danas pored novca imamo i kriptovalute kao sredstvo plaćanja. Svoje kupovine više ne moramo da vršimo u fizičkom prostoru, već sve više to činimo i u virtuelnom. Neko bi rekao da je šoping najbolji simbol kapitalizma i savremenog čoveka opterećenog konzumerizmom, a pritom brojke i obim razmene raste iz godine u godinu. Ove godine su oboreni rekordi, što se i očekivalo imajući u vidu da je prošlo 11 godina od postojanja „Festivala kineskih kupaca“.

Simboli su svakom društvu bitni i nemaju ih svi iste. Tako je u Kini zanimljiv „Dan samaca“ (kin. 光棍节) poznat i kao praznik duplih jedanaestica, koji se obeležava svake godine istog datuma i to 11.11. „Dan samaca“ nastao je među studentima na Univerzitetu u Nankingu 90-ih i zbog svog simpatičnog povoda brzo se raširio i na druge univerzitete. Zajednica koja je ponosna što nema partnera, što neženje mogu slobodno da se pohvale svojim statusom je 2009. godine dobila snažnu podršku Alibabe, koji ga je pretvorio u šoping festival, sa očekivanjem Džeka Maa da će privući više prodaje na tadašnjem sajtu Taobao Mall.

Skroman početak duplih jedanaestica je 2009. godine imao promet od oko 7 miliona dolara, ali sa velikim očekivanjima. Samo dve nedelje pre početka, Džek Ma je u autorskom tekstu „Small is beautiful“ za Njujork Tajms pisao o tome kako se ekonomija menja i kako takva transformacija može pomoći malim i srednjim kompanijama da dođu do kupaca u moru velikih i pritom da im omogući da inoviraju.

Alibaba je promovisala prošlogodišnji Festival pod sloganom „Čak i ako nemate dečka ili devojku, možete bar da kupujete kao ludi“. Tokom 24 časa prošle godine postavljen je rekord sa 31 milijardom dolara prodate robe. Poređanja radi, te iste 2018. godine, „Black Friday“ je ostvario tek 6,22 milijarde dolara internet prodaje prema podacima Adobe Analitics, dok je tokom Cyber Monday-a taj iznos bio oko 7,8 milijardi. Trebalo bi ipak imati na umu da je prosečni američki kupac tokom prošlogodišnjeg Black Friday-a potrošio oko 313,29 dolara na poklone i druge praznične stvari odnosno preko 52,6 milijardi dolara u onlajn i oflajn kupovinu prema navodima Nacionalne federacije za maloprodaju.

[click_to_tweet tweet=“Tokom 24 časa prošle godine postavljen je rekord sa 31 milijardom dolara prodate robe. | “ quote=“Tokom 24 časa prošle godine postavljen je rekord sa 31 milijardom dolara prodate robe.“]

Kineski gigant za e-trgovinu, Alibaba, saopštio je da su tokom ovogodišnjeg „Dana samaca“ na njihovim platformama prodale robu u vrednosti od 268 milijardi juana ili 38,4 milijardi dolara, što je premašivanje prošlogodišnjih rekordnih 30,7 milijardi dolara. Učestvovalo je više od 200.000 brendova, u ponudi je bilo milion novih proizvoda i preko 500 miliona korisnika – oko 100 miliona više nego prošle godine. Takođe, za ovogodišnji Festival ponovo je bio uključen i AliEkpress, koji je namenjen potrošačima izvan Kine, ali i Lazad, Alibabina e-trgovinska platforma za kupce iz Jugoistoka Azije i preko 78 prekomorskih tržišta. Svakako odlični podaci se ne odnose i na Hong Kong, koji je pod uticajem protesta pretrpeo gubitak od 18,3% u maloprodaji.

Strateško planiranje Kine u svetu e-trgovine se ogleda u Incijativi „Digitalni pojas i put“. Prema pisanjima nemačkog Merics instituta, Kina je alocirala preko 17 milijardi dolara za projekte u okviru navedene Inicijative od 2013. godine, od toga preko 10 milijardi za e-trgovinu i mobilno plaćanje. Cilj predsednika Si Đinpinga i trenutnog establišmenta je da Kina preuzme globalnu dominaciju i u onlajn tržištu. Fenomen duplih jedanaestica je samo simbol savremne Kine koja podržava nove tehnologije i novu industriju.

Ono što svakako jeste povezalo kupovinu potrebnih i nepotrebnih stvari i u Americi i u Kini ove godine bio je nastup Tejlor Svift, koja je nastupila i na koncertu u okviru rivalskog Amazon Prime Day-a u junu ove godine. Svakako je bio i prilika da veliki broj mladih neženja nađe partnerke, a ako ništa drugo naišli su na dobre cene.

Tekst je objavljen na portalu „Savremena Kina“ 11.11.2019.

  Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Slični tekstovi

  Džo Bajden - White House
  Sjedinjene Američke Države
  Dimitrije Milić
  Šta donosi Bajdenov klimatski program i zašto je važan

  Od početka ove godine kada se radi o klimatskim i srodnim pitanjima u medijima dominiraju dve paralelne vrste vesti. Na jednoj strani, konstatno dolaze loše vesti koje se tiču posledica klimatskih promena, sa aktuelnom velikom pažnjom na rekordne suše na evropskom kontinentu. Kada u pitanju nisu evropske suše, onda su to požari u Kaliforniji, nekada je otopljavanje još jednog glečera na Arktiku ili pomor ribe zbog porasti temperature mora i zračenja.

  Nastavi čitanje »
  Zastava Kipra - Canva
  Uncategorized
  Dimitrije Milić
  Energetska kriza i Kipar – šanse i rizici

  Kada se govori o aktuelnom problemu energetskog snabdevanja Evropske unije, koje će odložiti zelenu tranziciju na neko vreme, najveći fokus je na Nemačkoj. U pitanju je najveća ekonomija u Evropskoj uniji, ali ujedno i njen najveći uvoznik ruskog prirodnog gasa, gde se u ovoj državi koristi od industrije, preko proizvodnje električne energije do grejanja domaćinstava. Kao takva, već je poznato ranjiva u aktuelnoj političkoj situaciji. Međutim, preveliko usmerenje ka Nemačkoj skreće pažnju sa drugih država koje se takođe suočavaju sa energetskim problemima i koji nisu nužno vezani za Rusiju.

  Nastavi čitanje »
  Punjenje električnog vozila - Unspash
  Nemačka
  Dimitrije Milić
  Električna vozila u strategijama zelene tranzicije

  Kada se analizira skoro svaki plan za zelenu tranziciju ili smanjenje štetnih emisija gotovo svake vlade u svetu, mogu se primeiti određene sličnosti. Osim izbacivanja ili ograničavanja upotrebe uglja, najveći broj ovih planova predviđa postavljene ciljeve ili konkretne podsticaje za upotrebu električnih vozila. Od Sjedinjenih Američkih Država, preko Ujedinjnog Kraljevstva do Nemačke, električna vozila u nacionalnim strategijama imaju važno mesto.

  Nastavi čitanje »