Prvi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una
Prvi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una

Pet stvari koje bi trebalo znati o samitu Donalda Trampa i Kim Džong Una

Za utorak, 12. jun, zakazan je sastanak lidera SAD i Severne Koreje u diplomatskoj prestonici istočne Azije, Singapuru. Kakav god bio ishod samita, jasno je da će ostati zapisan u istoriji, jer predstavlja prvi susret lidera dve zemlje od njihovog nastanka. Korejski rat, koji je počeo 1953. godine, i dalje traje i zato su trenutno sve mogućnosti otvorene. Tramp je već u svom stilu izjavio praktično sve. Od toga da njih dvojica imaju priliku da urade nešto fantastično za svoje zemlje, do toga da da će napustiti sastanak posle prvog minuta. Pre mesec dana je već jednom otkazao sastanak, da bi posle pisma koje mu je poslao Kim Džong Un pristao da se sastanak ipak održi. Iz različitih izvora već se pominju mogućnosti da se drugi sastanak održi u julu u Severnoj Koreji, a onda još jedan u septembru u Vašingtonu.

Prvi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una
Prvi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una

Kako smo došli ovde?

Samo par dana po izboru Trampa za predsednika SAD, od odlazećeg predsednika Obame je dobio upozorenje da će mu najveći izazov u spoljnoj politici biti pitanje nuklearnog arsenala Severne Koreje. Čini se da ono nije postalo prvi prioritet za vreme mandata Obame samo zbog toga što Severna Koreja nije već tada razvila rakete dugog dometa koje mogu da ugroze kontinentalni deo SAD, a koje je svima otkrila u poslednjih godinu dana. Napredak koji su ostvarili na tom polju iznenadio je čitav svet i podstakao špekulacije ko sve stoji iza pomoći Severnoj Koreji. Međutim, skoro paralelno sa ovim probama stižu najave da je Kim Džong Un spreman da razgovara o denuklearizaciji i da je spreman da se odrekne nuklearnog arsenala uz par uslova, a sa željom da izvuče zemlju iz siromaštva i za to dobije svetsko priznanje.

Definicija denuklearizacije

Ključni razlog sastanka dvojice lidera jeste denukleralizacija, ali u ovom trenutku čini se da dve strane imaju različite definicije tog pojma. SAD poručuju da žele da pregovaraju o potpunoj, proverljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji u zamenu za ukidanje sankcija i određene ekonomske ustupke, uz i dalje prisutnu pretnju vojnom intervencijom. Severnokorejska strana zagovara postupnu denuklearizaciju uz garantovanje ostanka na vlasti Kim Džong Unu. Na to sve dodaju i razgovore o potpisivanju mirovnog sporazuma čime bi se zvanično potpisao mir koji se čeka 65 godina između dve Koreje. Spisak zahteva se nastavlja na povlačenje američke vojske sa korejskog poluostrva i uklanjanje američkog nuklearnog kišobrana koji štiti njene saveznike – Južnu Koreju i Japan. Sukob na korejskom poluostrvu je uvek bio više od sukoba Severne i Južne Koreje. Japan nervozno gleda sa strane i ima malo poverenja da će Tramp razumeti i štiti interese Japana, dok sa druge strane Južna Koreja velike nade polaže u ove pregovore, pa čak izgleda i pomalo idealistički.

Govoreći početkom juna ove godine na bezbednosnom forumu koji se tradicionalno održava u poznatom hotelu Šangri-la u Singapuru, ministar odbrane Južne Koreje je izjavio da “ako nastavimo da sumnjamo u motive Kim Džong Una, to će biti samo prepreka za dijalog i napredak”. Upitan da li to znači da je prihvatljiva Severna Koreja sa balističkim raketama kraćeg dometa, izbegao je odgovor, ali izrazio veru da će se sami odreći raketa i uložiti novac u razvoj privrede. Kada su u pitanju dve svetske sile, Kina i Rusija, za sada iz drugog reda podržavaju razgovore, ali jasno je da imaju svoje interese i da bi rado iskoristile priliku da budu garanti postignutog mira, bilo vojno ili nekim drugim sredstvima. Treba imati na umu da je Korejski rat usled Hladnog rata uvukao velike sile, odnosno na jednoj strani su se našli Južna Koreja sa Amerikom i njenim saveznicima, a na drugoj deda Kim Džong Una podržan od strane Kine i SSSR-a. Da li je staro rivalstvo sa svojim podelama ostalo u XX veku ostaje da se vidi, možda upravo na rešavanju korejskog pitanja.

Kim Džong Un i Donald Tramp (CNN)
Kim Džong Un i Donald Tramp (CNN)

Istorija kao vodič

1994. godine u Budimpešti, Ukrajina je potpisala Memorandum o sigurnosti kojim se garantuje njena teritorijalna celovitost u zamenu za odustajanje od nuklearnog naoružanja. Arsenal koji je ostao na njenoj teritoriji raspadom SSSR-a činio ju je tada trećom nuklearnom silom na svetu. Uz direktne garancije teritorijalnog integriteta od strane SAD, Rusije i Engleske i odvojenu podršku Kine i Francuske, Ukrajina se odrekla nuklearnog naoružanja. Dvadeset godina kasnije Rusija je aneksirala Krim. Kim Džong Unu je možda na pameti i odluka Gadafija da odustane od nuklearnog naoružanja, nakon čega je u Libiji podstaknuto arapsko proleće, a on svrgnut i na kraju likvidiran.
Sa druge strane, ni Severna Koreja se istorijski nije pokazala kao pouzdan partner i neko ko drži reč. Različite američke administracije su pokušavale da uspostave brojne dogovore sa Severnom Korejom i ni jedan nije dao rezultate. Uglavnom su izgledali kao kupovina vremena dok se ne razvije nuklearno oružanje, poboljša teška ekonomska situacija ili oba. Kina je takođe pokušala da utiče na promenu stanja u Severnoj Koreji, da bi na neko vreme čak i odustala od te ideje. Dosta o tome govori što su oba lidera na vlasti već duži vremenski period, a prvi put su se zvanično sastali tek ove godine.

Zajednička izjava je veliki uspeh

Problem sa nuklearnim naoružanjem Severne Koreje traje odavno i neće se rešiti jednim sastankom, ma koliko se Tramp pokaže sposobnim pregovaračem. U ovom trenutku rezultat koji bi mogao biti zadovoljavajući je uspostavljanje međusobnog poverenja između lidera i iskazivanje spremnosti da reše probleme i približe stavove. Zajednička izjava nakon samita bi bio veliki uspeh. Ovaj prvi sastanak je zaista istorijski samo po tome što će se desiti, ali da bi ostao važan i uticajan u budućnost mora biti prvi u nizu.

  Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Slični tekstovi

  Džo Bajden - White House
  Sjedinjene Američke Države
  Dimitrije Milić
  Šta donosi Bajdenov klimatski program i zašto je važan

  Od početka ove godine kada se radi o klimatskim i srodnim pitanjima u medijima dominiraju dve paralelne vrste vesti. Na jednoj strani, konstatno dolaze loše vesti koje se tiču posledica klimatskih promena, sa aktuelnom velikom pažnjom na rekordne suše na evropskom kontinentu. Kada u pitanju nisu evropske suše, onda su to požari u Kaliforniji, nekada je otopljavanje još jednog glečera na Arktiku ili pomor ribe zbog porasti temperature mora i zračenja.

  Nastavi čitanje »
  Zastava Kipra - Canva
  Uncategorized
  Dimitrije Milić
  Energetska kriza i Kipar – šanse i rizici

  Kada se govori o aktuelnom problemu energetskog snabdevanja Evropske unije, koje će odložiti zelenu tranziciju na neko vreme, najveći fokus je na Nemačkoj. U pitanju je najveća ekonomija u Evropskoj uniji, ali ujedno i njen najveći uvoznik ruskog prirodnog gasa, gde se u ovoj državi koristi od industrije, preko proizvodnje električne energije do grejanja domaćinstava. Kao takva, već je poznato ranjiva u aktuelnoj političkoj situaciji. Međutim, preveliko usmerenje ka Nemačkoj skreće pažnju sa drugih država koje se takođe suočavaju sa energetskim problemima i koji nisu nužno vezani za Rusiju.

  Nastavi čitanje »
  Punjenje električnog vozila - Unspash
  Nemačka
  Dimitrije Milić
  Električna vozila u strategijama zelene tranzicije

  Kada se analizira skoro svaki plan za zelenu tranziciju ili smanjenje štetnih emisija gotovo svake vlade u svetu, mogu se primeiti određene sličnosti. Osim izbacivanja ili ograničavanja upotrebe uglja, najveći broj ovih planova predviđa postavljene ciljeve ili konkretne podsticaje za upotrebu električnih vozila. Od Sjedinjenih Američkih Država, preko Ujedinjnog Kraljevstva do Nemačke, električna vozila u nacionalnim strategijama imaju važno mesto.

  Nastavi čitanje »