Nemački Bundestag
Nemačka
Dimitrije Milić
Šta planira „semafor koalicija“ na čelu Nemačke?

Pre nešto više od nedelju dana, pregovori oko nove nemačke vlade dali su rezultate. Dugo očekivani program od nove vladajuće „semafor koalicije“ artikulisani su kroz veoma obiman dokument od 177 strana, koji predstavlja program buduće vlade. Kao što je bio slučaj i sa prethodnim vladajućim koalicijama i njihovim programima, opširan dokument obuhvata najrazličitije oblasti sa vrlo merljivim ciljevima, gde vlastima ostaje mali manevarski prostor za izbegavanje svojih obećanja.

Nastavi čitanje »
Abij Ahmed - Office of the Prime Minister, Ethiopia
Afrika
Dragoslav Rašeta
Da li Etiopija može da izbegne kolaps?

Pre više od godinu dana federalne snage Etiopije su otpočele vojnu kampanju u Tigraj regionu, usmerenu protiv TPLF (Tigrayan People’s Liberation Front) koja je poslednjih 30 godina igrala glavnu ulogu na političkoj sceni Etiopije. Vlast u Adis Abebi je očekivala da će ova akcija poput hirurške operacije, brzo i efikasno ukloniti “maligno” tkivo koje preti da uruši suverenitet i integritet ove afričke države. Međunarodna zajednica je bila preokupirana kovid krizom i raspletom američkih predsedničkih izbora; konflikt na Rogu Afrike se rasplamsao neopaženo.

Nastavi čitanje »
Zastava Australije
Australija
Dimitrije Milić
Australija kao zagađivač – pretnja za svet i Australiju

U prethodnim nedeljama jedna od glavnih svetskih tema, ne samo među ekološkim krugovima, bila je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2021, poznatija u medijima više po kratkom nazivu „COP26“. Ovaj samit pokrenuo je više važnih pitanja koja se tiču očuvanja klime i načina ograničavanja većeg rasta svetskih temperatura u narednim decenijama. Različiti delovi javnosti imali su oprečne interpretacije uspeha ovogodišnjeg okupljanja svetskih lidera, ali je nekoliko konkretnih poruka poslato i sa ovog skupa.

Nastavi čitanje »
Džo Bajden i Kamala Haris
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Američke demokrate u ćorsokaku

Pre tek nešto više od godinu dana, Džo Bajden pobedio je na američkim izborima relativno ubedljivo. Nakon lošeg starta izborne večeri, rezultat se kroz vreme poboljšavao, te je trku završio sa preko sedam miliona glasova prednosti i nešto iznad 70 elektorskih glasova više odrepublikanskog protivnika Donalda Trampa. Osim osvojenog predsedničkog mandata, demokrate suodbranile većinu u Predstavničkom domu, a preuzeli su je u Senatu. Bajden je svoj predsednički mandat započeo sa solidnim rejtingom od oko 50ak posto i par solidnih dostignuća u prvih 100 dana vlasti.

Nastavi čitanje »
COP26
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Da li je COP26 ponudio izlaz iz klimatske opasnosti?

Dešavanja oko svakog samita o klimi su gotovo istovetna svake godine. Političari iz različitih država navode velike opasnosti klimatskih promena, ali i daju optimističnu poruku da se to može promeniti i da obećavaju da će delovati u tom smeru. Ekstremniji deo aktivističke zajednice najavljuje apokalipsu i kraj sveta, jer planovi nisu dovoljno ambiciozni i efikasni. Umereniji deo ekoloških aktivista, koji je i po broju i uticaju veći, upućuje kritike da političari pričaju u prazno i da ne deluju adekvatno u odnosu na planove.

Nastavi čitanje »
Fabio Rodrigues Pozzebom- Agencia Brasil
Brazil
Dimitrije Milić
Ima li Amazon šanse protiv Žaira Bolsonara?

Predsednički izbori u Americi 2016. i referendum o britanskom izlasku iz Evropske unije iste godine, pokrenuli su globalni talas desnog populizma. Osim tvrde kulturološki desničarske retorike kod nadirućih političkih snaga, ovu politiku pratio je i autoritarizam, napad na nezavisne institucije, ali i borba protiv ekologa i zakona o zaštiti životne sredine. Nove populističke snage su širom sveta osim vidljivog i politički popularnog dela svoje agende, manje ili više suptilno izvršili napad na klimatsku tranziciju i regulacije vezane za zagađenje.

Nastavi čitanje »
Kina
Dragoslav Rašeta
Rizici kineske energetske zavisnosti

Svi su čuli za G7, politički forum sastavljen od sedam najmoćnijih liberalnih ekonomija sveta. Čuli su i za G8, čiji je član bila Rusija sve do njenog isključenja 2014. godine nakon okupacije Krima. Poslednjih godina na važnosti dobija i G20, osnažen Evropskom unijom i Kinom, kao i jačajućim ekonomijama poput Brazila, Indije i Saudijske Arabije.

Nastavi čitanje »
Mario Dragi - fotografija Attili Filippo
Italija
Dimitrije Milić
Ima li Italija snage da se reformiše?

Kada se u prethodnoj deceniji govorilo o Evropskoj uniji, govorilo se najčešće o krizama. Najveće među njima svakako su bile migrantska kriza, pandemija COVID-19 i kriza Evrozone, te će se njihove posledice osećati dugo nakon i njihovog formalnog završetka. Jedna od evropskih država koja je osetila najveće posledice sve tri navedene najveće krize je Italija.

Nastavi čitanje »
Američki predsedik Bajden i italijanski premijer Dragi
Evropska unija
Dimitrije Milić
Zašto stari lideri ponovo pobeđuju

U prethodnoj deceniji desile su se velike političke promene u državama Zapada, najčešće kao posledica brojnih kriza koje su se događale za kratko vreme. Od Svetske ekonomske krize, preko migrantske krize do krize koronavirusa, biračko telo je menjalo svoje afinitete i u različitim tipovima lidera tražilo rešenja za aktuelne poteškoće.

Nastavi čitanje »
nuklearna elektrana - pixabay
Evropska unija
Dimitrije Milić
Nuklearna energija kao izlaz iz energetske krize?

Čuveni francuski predsednik, Šarl de Gol, ostavio je iza sebe veliko političko nasleđe. Česte su situacije kada građani ove države evociraju uspomene na svog najcenjenijeg modernog lidera. Međutim, ove godine povod koji se javio za takvo evociranje nešto je drugačiji nego u prethodnim neobičnim situacijama. U vreme aktuelne energetske krize u Evropi, kada je cena prirodnog gasa skočila skoro 400%, u Francuskoj je strah povodom ove promene na tržištu prilično nizak.

Nastavi čitanje »