Arkrik - willian justen
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Politički i ekološki rizici otopljavanja Arktika

Praktično svakog meseca do medija stižu zabrinjavajuće vesti o brzom otopljavanju na Arktiku i neočekivanom tempu gubljenja slojeva leda u najsevernijem delu sveta. Po poslednjim procenama taj tempo nestajanja predstavlja preko 10 odsto po svakoj dekadi koja prolazi, sa tendencijama dodatnog ubrazanja. Takođe, brojne analize su ukazivale na negativne efekte ovog trenda koji će se devastirajuće odraziti po svetske temperature, nivo mora, morski živi svet, kao i globalno na klimatske promene. Najčešći simbol ovog ekološkog rizika baš zato su slike belog medveda na santi leda koja se topi.

Nastavi čitanje »
Olaf Šolc i Džo Bajden - White House
Nemačka
Dimitrije Milić
Nemačka 2.0 – šta donosi veliki zaokret u Berlinu?

Kada se Hladni rat završio, evropske države su se našle u specifičnom poretku koji je predstavljao jedan od najpovoljnijih okruženja za bilo koji region u istoriji sveta. Dok je kroz vekove svaki kraj sveta živeo mahom u stanju nestabilnosti, riziku od rata, riziku od siromaštva i generalne nebezbednosti, Evropa se od 1989. našla u fazi “postmodernog raja“, kako je to stanje nazvao američki istoričar Robert Kejgan.

Nastavi čitanje »
Džastin Trudo - EU Parliament
Kanada
Dimitrije Milić
Šta obećava novi plan za klimu Džastina Trudoa?

Od kada je stupio na vlast, kanadski liberalni premijer Džastin Trudo privlači pažnju globalne javnosti i međunarodnih medija. Dok se prethodnih kanadskih premijera, poput njegovog prethodnika Stivena Harpera, retko ko može setiti van same Kanade, mladi kanadski lider stekao je međunarodnu vidljivost. Ovaj lider brzo je stekao različitu reputaciju kod različitih ideoloških grupa u svetu u prethodnih sedam godina na funkciji.

Nastavi čitanje »
Može li Evropska unija bez ruskih energenata?
Evropska unija
Dimitrije Milić
Može li Evropska unija bez ruskih energenata?

Za samo nekoliko dana biće tačno jedan mesec od početka oružane invazije Rusije na Ukrajinu, koja je više ne samo ukrajinsko pitanje, već i globalno političko i ekonomsko pitanje broj jedan. Ono što dodatno građanima unosi nemir je to što ne deluje da će se rat tako lako završiti, kao što ne deluje da će neko biti izolovan od posledica razornog sukoba. Kao što je u jednom od prethodnih tekstova navedeno, pored Ukrajine i Rusije kao učesnica sukoba, ovaj rat će najvećim delom osetiti i evropske države. Prvenstveno će se efekti ovog sukoba osetiti u sferi energetike, a samim tim logično i u sferi najvaljene ekološke transformacije ili rastuće inflacije.

Nastavi čitanje »
Rat u Ukrajini je ubrzao američke spoljnopolitičke planove
NATO
Dimitrije Milić
Rat u Ukrajini je ubrzao američke spoljnopolitičke planove

Kada je Džo Bajden stupio na dužnost u januaru 2021, jedan od prvih govora novog predsednika u Kongresu naglašavao je određene glavne planove u spoljnoj politici. Jedna od ključnih najava je želja za stvaranjem globalne koalicije demokratskih država sveta naspram različitih uticajnih autokratskih država poput Rusije ili Kine. Peking je uokviravan kao najveći izazivač i potencijalna buduća pretnja za poredak koji su SAD promovisale nakon Drugog svetskog rata do danas.

Nastavi čitanje »
vojna vežba ukrajinske vojske
Rusija
Dimitrije Milić
Kako će rat u Ukrajini uticati na energetiku u svetu?

Sasvim iznenada (mnogima), 24. februara ruske vojne snage su stupile na teritoriju Ukrajine sa ciljem da zauzmu najvažnije vojne i strateške ciljeve u ovoj susednoj državi. Sukob na dvocifrenom broju tačaka u Ukrajini traje i dan danas, sa velikim brojem žrtava sa obe strane. Ovaj vid sukoba logično je proizveo i ogromne političke, a i ekonomske posledice u celom svetu, a naročito u Evropi. Prvo razlog za to, sem samog oružanog sukoba, svakako predstavlja politička polarizacija između Zapada i Rusije.

Nastavi čitanje »
Kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi i Vladimir Putin - Пресс-служба Президента Российской Федерации
Kina
Dragoslav Rašeta
Kina nema nameru da tone sa Rusijom

Četvrtog februara ove godine, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, sastali su se ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik zemlje domaćina Si Đinping. Izgledalo je da je prijateljstvo dva autokratska lidera nesalomivo i da je saradnja Rusije i Kine dosegla novi vrhunac.

Nastavi čitanje »
Džo Bajden - White House
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Džo Bajden neće stati na put „frekingu“

U toku vrlo borbene američke predsedničke kampanje iz 2020, brojne teme su se javljale i nestajale iz javnog mnjenja. Različita dnevnopolitička pitanja bila su kampanjske teme za spotove i obraćanja kandidata u cilju sticanja poena kod ciljnih grupa u biračkom telu. Jedna od takvih tema, koja je imala veliku važnost u ovoj kampanji bilo je i važno energetsko i ekonomsko pitanje kao što je takozvani “fracking”. Ovaj specifični način eksploatacije prirodnog gasa i nafte na momente je zauzeo važno mesto, naročito u kampanji u državi Pensilvaniji, koja je bila jedna od ključnih za izbornu pobedu i koja je nosila 20 elektorskih poena.

Nastavi čitanje »
Slovenija - canva
Slovenija
Dimitrije Milić
Da li je Slovenija jedna od najekološkijih država sveta?

Slovenija, kao jedna od manjih država članica Evropske unije, retko dolazi do naslovnih strana i retko proizvodi vesti koje obilaze ceo svet. Danas se može naći periodično u evropskoj štampi zbog svojih parlamentarnih izbora koji se održavaju 24. aprila. Evropske novinare zanimanju pitanja kao što su da li će aktuelni premijer Janez Janša ostati na svojoj poziciji. Ponekad je u centar zbivanja dolazila i zbog migrantske krize i pograničnih pitanja sa Hrvatskom, kao i zbog konekcija aktuelne vlasti u Ljubljani sa onom u Budimpešti.

Nastavi čitanje »
Emanuel Makron - Влада на Република Северна Македонија
Francuska
Dimitrije Milić
Dva razloga zašto je Makron bliži reizboru

Pompezno najvaljivana poseta Moskvi od strane Emanuela Makrona najčešće se u medijima posmatra kao pokušaj da se reši ukrajinska kriza na nešto konstruktivniji način. Druga grupacija tumača ovog događaja naglašava pokušaj aktulenog predsednika da sebe predstavi državnički pred važne aprilske predsedničke izbore. Oni koji ovaj događaj interpetriraju kao više kampanjski događaj, nešto su bliži istini. Uz predsedavanje Evropskom unijom i posećivanje ekonomski devastiranih krajeva Francuske, većina aktuelnih aktivnosti predsednika Makrona usmereno je ka kampanjskim porukama ciljnim grupama.

Nastavi čitanje »