Zastava Australije
Australija
Dimitrije Milić
Australija kao zagađivač – pretnja za svet i Australiju

U prethodnim nedeljama jedna od glavnih svetskih tema, ne samo među ekološkim krugovima, bila je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2021, poznatija u medijima više po kratkom nazivu „COP26“. Ovaj samit pokrenuo je više važnih pitanja koja se tiču očuvanja klime i načina ograničavanja većeg rasta svetskih temperatura u narednim decenijama. Različiti delovi javnosti imali su oprečne interpretacije uspeha ovogodišnjeg okupljanja svetskih lidera, ali je nekoliko konkretnih poruka poslato i sa ovog skupa.

Nastavi čitanje »
Džo Bajden i Kamala Haris
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Američke demokrate u ćorsokaku

Pre tek nešto više od godinu dana, Džo Bajden pobedio je na američkim izborima relativno ubedljivo. Nakon lošeg starta izborne večeri, rezultat se kroz vreme poboljšavao, te je trku završio sa preko sedam miliona glasova prednosti i nešto iznad 70 elektorskih glasova više odrepublikanskog protivnika Donalda Trampa. Osim osvojenog predsedničkog mandata, demokrate suodbranile većinu u Predstavničkom domu, a preuzeli su je u Senatu. Bajden je svoj predsednički mandat započeo sa solidnim rejtingom od oko 50ak posto i par solidnih dostignuća u prvih 100 dana vlasti.

Nastavi čitanje »
COP26
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Da li je COP26 ponudio izlaz iz klimatske opasnosti?

Dešavanja oko svakog samita o klimi su gotovo istovetna svake godine. Političari iz različitih država navode velike opasnosti klimatskih promena, ali i daju optimističnu poruku da se to može promeniti i da obećavaju da će delovati u tom smeru. Ekstremniji deo aktivističke zajednice najavljuje apokalipsu i kraj sveta, jer planovi nisu dovoljno ambiciozni i efikasni. Umereniji deo ekoloških aktivista, koji je i po broju i uticaju veći, upućuje kritike da političari pričaju u prazno i da ne deluju adekvatno u odnosu na planove.

Nastavi čitanje »
Fabio Rodrigues Pozzebom- Agencia Brasil
Brazil
Dimitrije Milić
Ima li Amazon šanse protiv Žaira Bolsonara?

Predsednički izbori u Americi 2016. i referendum o britanskom izlasku iz Evropske unije iste godine, pokrenuli su globalni talas desnog populizma. Osim tvrde kulturološki desničarske retorike kod nadirućih političkih snaga, ovu politiku pratio je i autoritarizam, napad na nezavisne institucije, ali i borba protiv ekologa i zakona o zaštiti životne sredine. Nove populističke snage su širom sveta osim vidljivog i politički popularnog dela svoje agende, manje ili više suptilno izvršili napad na klimatsku tranziciju i regulacije vezane za zagađenje.

Nastavi čitanje »
Kina
Dragoslav Rašeta
Rizici kineske energetske zavisnosti

Svi su čuli za G7, politički forum sastavljen od sedam najmoćnijih liberalnih ekonomija sveta. Čuli su i za G8, čiji je član bila Rusija sve do njenog isključenja 2014. godine nakon okupacije Krima. Poslednjih godina na važnosti dobija i G20, osnažen Evropskom unijom i Kinom, kao i jačajućim ekonomijama poput Brazila, Indije i Saudijske Arabije.

Nastavi čitanje »
Mario Dragi - fotografija Attili Filippo
Italija
Dimitrije Milić
Ima li Italija snage da se reformiše?

Kada se u prethodnoj deceniji govorilo o Evropskoj uniji, govorilo se najčešće o krizama. Najveće među njima svakako su bile migrantska kriza, pandemija COVID-19 i kriza Evrozone, te će se njihove posledice osećati dugo nakon i njihovog formalnog završetka. Jedna od evropskih država koja je osetila najveće posledice sve tri navedene najveće krize je Italija.

Nastavi čitanje »
Američki predsedik Bajden i italijanski premijer Dragi
Evropska unija
Dimitrije Milić
Zašto stari lideri ponovo pobeđuju

U prethodnoj deceniji desile su se velike političke promene u državama Zapada, najčešće kao posledica brojnih kriza koje su se događale za kratko vreme. Od Svetske ekonomske krize, preko migrantske krize do krize koronavirusa, biračko telo je menjalo svoje afinitete i u različitim tipovima lidera tražilo rešenja za aktuelne poteškoće.

Nastavi čitanje »
nuklearna elektrana - pixabay
Evropska unija
Dimitrije Milić
Nuklearna energija kao izlaz iz energetske krize?

Čuveni francuski predsednik, Šarl de Gol, ostavio je iza sebe veliko političko nasleđe. Česte su situacije kada građani ove države evociraju uspomene na svog najcenjenijeg modernog lidera. Međutim, ove godine povod koji se javio za takvo evociranje nešto je drugačiji nego u prethodnim neobičnim situacijama. U vreme aktuelne energetske krize u Evropi, kada je cena prirodnog gasa skočila skoro 400%, u Francuskoj je strah povodom ove promene na tržištu prilično nizak.

Nastavi čitanje »
Olaf Šolc - Steffen Prößdorf
Evropska unija
Dimitrije Milić
Da li Šolc vraća socijaldemokrate na evropsku političku mapu?

Biti socijaldemokrata u prethodne pola decenije nije bilo najpopularnije. Stranke iz ove grupacije evropskih političkih porodica su gubile masovno vlasti širom Evrope. One socijaldemokratske stranke koje su već bile opozicija, češće su dodatno beležile odliv podrške, nego rast. U Francuskoj, Holandiji ili Grčkoj, postavljalo se i pitanje da li će dugovečne partije iz ove grupacije stranaka preživeti sledeći izborni ciklus. Levica je na izborima izgubila vlast u važnim državama poput Austrije, Francuske i Italije, ali i manjim državama poput Češke Republike.

Nastavi čitanje »
Fumio Kišida - fotografija Hamed Malekpour
Japan
Dragoslav Rašeta
Japanski 100. premijer – Japan pod vođstvom Fumia Kišide

Nakon potpunog poraza i kraha japanske imperije u Drugom svetskom ratu, glavnu ulogu u obnovi Japana i njegovoj novoj, demokratskoj eri odigrala je Liberalno-demokratska partija (LDP). Od svog osnivanja 1955. godine, LDP je dominirao političkom scenom Japana. U vremenskom periodu dugom gotovo sedam decenija, partija je izgubila samo dve izborne trke i ukupno provela nepunih šest godina u opoziciji. Od 30 posleratnih premijera Japana, 25 su bili članovi LDP-a. Od zaboravljenih i neuglednih Nobosuke Kišija i Zenko Suzukija do megapopularnih (ali ništa manje kontroverznih) Juničiro Koizumija i Šinzo Abea, politiku Japana krojili su premijeri iz različitih struja Liberalno-demokratske partije.

Nastavi čitanje »