Može li Evropska unija bez ruskih energenata?
Evropska unija
Dimitrije Milić
Može li Evropska unija bez ruskih energenata?

Za samo nekoliko dana biće tačno jedan mesec od početka oružane invazije Rusije na Ukrajinu, koja je više ne samo ukrajinsko pitanje, već i globalno političko i ekonomsko pitanje broj jedan. Ono što dodatno građanima unosi nemir je to što ne deluje da će se rat tako lako završiti, kao što ne deluje da će neko biti izolovan od posledica razornog sukoba. Kao što je u jednom od prethodnih tekstova navedeno, pored Ukrajine i Rusije kao učesnica sukoba, ovaj rat će najvećim delom osetiti i evropske države. Prvenstveno će se efekti ovog sukoba osetiti u sferi energetike, a samim tim logično i u sferi najvaljene ekološke transformacije ili rastuće inflacije.

Nastavi čitanje »
Rat u Ukrajini je ubrzao američke spoljnopolitičke planove
NATO
Dimitrije Milić
Rat u Ukrajini je ubrzao američke spoljnopolitičke planove

Kada je Džo Bajden stupio na dužnost u januaru 2021, jedan od prvih govora novog predsednika u Kongresu naglašavao je određene glavne planove u spoljnoj politici. Jedna od ključnih najava je želja za stvaranjem globalne koalicije demokratskih država sveta naspram različitih uticajnih autokratskih država poput Rusije ili Kine. Peking je uokviravan kao najveći izazivač i potencijalna buduća pretnja za poredak koji su SAD promovisale nakon Drugog svetskog rata do danas.

Nastavi čitanje »
vojna vežba ukrajinske vojske
Rusija
Dimitrije Milić
Kako će rat u Ukrajini uticati na energetiku u svetu?

Sasvim iznenada (mnogima), 24. februara ruske vojne snage su stupile na teritoriju Ukrajine sa ciljem da zauzmu najvažnije vojne i strateške ciljeve u ovoj susednoj državi. Sukob na dvocifrenom broju tačaka u Ukrajini traje i dan danas, sa velikim brojem žrtava sa obe strane. Ovaj vid sukoba logično je proizveo i ogromne političke, a i ekonomske posledice u celom svetu, a naročito u Evropi. Prvo razlog za to, sem samog oružanog sukoba, svakako predstavlja politička polarizacija između Zapada i Rusije.

Nastavi čitanje »
Kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi i Vladimir Putin - Пресс-служба Президента Российской Федерации
Kina
Dragoslav Rašeta
Kina nema nameru da tone sa Rusijom

Četvrtog februara ove godine, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, sastali su se ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik zemlje domaćina Si Đinping. Izgledalo je da je prijateljstvo dva autokratska lidera nesalomivo i da je saradnja Rusije i Kine dosegla novi vrhunac.

Nastavi čitanje »
Džo Bajden - White House
Sjedinjene Američke Države
Dimitrije Milić
Džo Bajden neće stati na put “frekingu”

U toku vrlo borbene američke predsedničke kampanje iz 2020, brojne teme su se javljale i nestajale iz javnog mnjenja. Različita dnevnopolitička pitanja bila su kampanjske teme za spotove i obraćanja kandidata u cilju sticanja poena kod ciljnih grupa u biračkom telu. Jedna od takvih tema, koja je imala veliku važnost u ovoj kampanji bilo je i važno energetsko i ekonomsko pitanje kao što je takozvani “fracking”. Ovaj specifični način eksploatacije prirodnog gasa i nafte na momente je zauzeo važno mesto, naročito u kampanji u državi Pensilvaniji, koja je bila jedna od ključnih za izbornu pobedu i koja je nosila 20 elektorskih poena.

Nastavi čitanje »
Slovenija - canva
Slovenija
Dimitrije Milić
Da li je Slovenija jedna od najekološkijih država sveta?

Slovenija, kao jedna od manjih država članica Evropske unije, retko dolazi do naslovnih strana i retko proizvodi vesti koje obilaze ceo svet. Danas se može naći periodično u evropskoj štampi zbog svojih parlamentarnih izbora koji se održavaju 24. aprila. Evropske novinare zanimanju pitanja kao što su da li će aktuelni premijer Janez Janša ostati na svojoj poziciji. Ponekad je u centar zbivanja dolazila i zbog migrantske krize i pograničnih pitanja sa Hrvatskom, kao i zbog konekcija aktuelne vlasti u Ljubljani sa onom u Budimpešti.

Nastavi čitanje »
Emanuel Makron - Влада на Република Северна Македонија
Francuska
Dimitrije Milić
Dva razloga zašto je Makron bliži reizboru

Pompezno najvaljivana poseta Moskvi od strane Emanuela Makrona najčešće se u medijima posmatra kao pokušaj da se reši ukrajinska kriza na nešto konstruktivniji način. Druga grupacija tumača ovog događaja naglašava pokušaj aktulenog predsednika da sebe predstavi državnički pred važne aprilske predsedničke izbore. Oni koji ovaj događaj interpetriraju kao više kampanjski događaj, nešto su bliži istini. Uz predsedavanje Evropskom unijom i posećivanje ekonomski devastiranih krajeva Francuske, većina aktuelnih aktivnosti predsednika Makrona usmereno je ka kampanjskim porukama ciljnim grupama.

Nastavi čitanje »
litvanski vojnici
Kina
Dimitrije Milić
Odakle Litvaniji snage da se suprotstavi Kini?

Mnoge je iznenadila vest da su u diplomatski sukob ušle najmnogoljudnija država sveta sa preko milijardu i tri stotine miliona stanovnika i jedna od evropskih država sa najmanjim stanovništvom. Naravno radi se o sukobu dvoipomilionske Litvanije i Kine, koji je imao svoju i političku i ekonomsku dimenziju. Međutim, verovatno je mnoge više iznenadila vest da je u ovom sukobu Litvanija izašla kao de facto pobednik.

Nastavi čitanje »
Solarna energija
Holandija
Dimitrije Milić
Zašto se Holandija odlučila za ekološki zaokret

Kada se govori o globalnom zagrevanju i predviđenom rastu nivoa mora kao posledice ovog procesa, gotovo je svima jedna država asocijacija kao prva na udaru. Naravno, radi se o Holandiji, kao državi koja se u određenim obalskim krajevima nalazi i sedam metara ispod nivoa mora. Kao država sa ovakvom pod/nadmorskom visinom i koja ima obalu dužine od oko 1000 kilometara, pitanje klimatskih promena mora biti shvaćeno ozbiljno.

Nastavi čitanje »
Poljski vojnik - PixaBay
Poljska
Dimitrije Milić
Zašto će Poljska biti sve važnija sila

Pre više od 40 godina radnici na brodogradilištu “Vladimir Ilič Lenjin” u Gdanjsku protestovali su za svoja prava protiv represivne komunističke vlade. Ljudi u plavim kombinezonima i sa žutim šlemovima želeli su mnogo više od onoga što im je nuđeno, i na radnom mestu u brodogradilištu, i unutar njihove države. Živeli su u siromašnoj i represivnoj diktaturi, koja je uz to bila politički satelit Sovjetskog Saveza, a koji se kao hegemon nije ponašao naročito empatično. Radnici predvođeni Leh Valensom sanjali su mnogo više, a građani širom Poljske prepoznali su tu želju i pokret se polako širio. Nakon skoro decenije borbe, policijskog nasilja, političkih ubistava, vojnih zakona i uporne borbe pokreta Solidarnost, Poljska se izborila za svoju slobodu i svoju budućnost.

Nastavi čitanje »