mark rute
mark rute

Neuništivi holandski premijer – Mark Rute

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin
Share on email
U sredu 17. marta okončano je višednevno glasanje na parlamentarnim izborima u Holandiji sa visokom izlaznošću od preko 80%. Kada se govori o demokratičnosti, ova država svakako spada u svetski vrh liste. Njene institucije su stabilne, javnost pluralna, demokratija konsolidovana, a za ulazak u parlament potrebno je preći vrlo nizak prag.
Nakon ovogodišnjih izbora, parlament Holandije biće kaleidoskopski više nego ikada ranije. Skupština ove države biće politički najšarenija sa, po inicijalnim rezultatima, čak 17 lista sa svojim parlamentarnim predstavnicima. Svoje mesto u skupštinskim klupama imaće i izrazita desnica i izrazita levica, i borci za prava životinja i borci za prava penzionera, ali i oni koji se bore za prava manjina, oni koju su za EU kao federaciju ili oni koji su za ortodoksni kalvinizam.
U tom tradicionalnom holandskom političkom šarenilu, jedan lider vrlo stabilno opstaje i posle svojih četvrtih izbora. Holandski desnoliberalni premijer, Mark Rute, izborio je još jednu ubedljivu pobedu. Kako stvari stoje, na čelu ove države biće do 2025. Postavlja se pitanje, kako je moguće toliko politički trajati u jednoj izrazito demokratskoj državi i čime se to postiže?

Mark Rute kao premijer

Dok se u autoritarnim sistemima trajnost vlasti održava kroz kontrolu različith sfera društva i gušenje opozicionih glasova, u demokratskim to ide teže. Politički trajati u izrazito demokratskim sistemima najbolji je pokazatelj liderskog kvaliteta. Mark Rute je kao lider Narodne partije slobode i demokratije (VVD) prvi put pobedio na izborima sada već davne 2010. i od tada je bez prekida na premijerskoj funkciji u Holandiji.
U tom periodu vladao je sa veoma različitim partnerima. U prvom kratkom mandatu vladao je sa desnicom, nakon toga sa levicom, a u poslednjem mandatu sa čudnim miksom dve demohrišćanske stranke i levoliberalnim Demokratama 66. Njegova stranka je sa njim na čelu već četvrti izborni ciklus uzastopno prvoplasirana, iako pre njega to nije bila od kad je osnovana 1948.
Ovog premijera, nisu srušile ni posledice krize Evrozone, ni migrantska kriza, a ni koronavirus. Na ovogodišnjim izborima, kako stvari stoje, poboljšaće rezultat svoje stranke u odnosu na 2017. Osnovano se postavlja pitanje, kako je to moguće u državi poput Holandije i zašto se u sličnim državama to retko dešava?
Mark Rute bicikla
Mark Rute – Reuters

Zašto je Rute politički neuništiv

Za to što je Rute jedan od politički najtrajnijih evropskih lidera, zaslužno je više faktora. Neki se tiču njegovih liderskih sposobnosti, neki istorijskog konteksta, a neki ostatka političke scene. Jedna od prvih karakteristika savremene Holandije je njena stabilnost i manjak ozbiljnijih političkih kriza.
"
Birači su kroz četiri vlade VVD-a dobili stabilnu ekonomiju i predvidivu vlast. Oni glasači koji su od vlasti hteli da bude „normalna“, a ne tvrdo opterećena ideologijom, u Ruteu su dobili ono što su hteli.
"
Njena ekonomija je vitalna, javne finansije stabilne, a opšta nezaposlenost i nezaposlenost mladih niska. Osim privremene nestabilnosti tokom migrantske krize, holandsko društvo je takođe relativno mirno i ne naročito polarizovano.
U takvoj situaciji birači ne traže radikalne političare i populiste, već umerene lidere i dobre menadžere statusa kvo. Mark Rute i njegova partija su se pokazali kao najbolji odgovor na takvu potražnju glasača i kao dobri menadžeri Holandije. Rute je proevropski, prokapitalistički i umereno konzervativni lider, koji se pokazao kao vrlo talentovan da prepozna promene u javnom mnjenju.
Dok su brojne konkurentske partije uvek težile da zauzmu svoju ideološku nišu, Rute je svoju agendu adaptirao u odnosu na trenutne izazove. Iako se agenda njegove partije VVD sprovodila u praksi, određeni ustupci su pravljeni. U periodu migrantske krize, Rute je u strahu od pobede desnog populiste Vildersa, korigovao svoju poziciju. Postao je konzervativniji prema pitanju multikulturalizma, ali bez polarizujeće retorike i antimigrantske histerije. Kada je ova politička opasnost prošla i društvo postalo sve više zainteresovano za ekologiju, a manje tolerantno u odnosu na delovanje velikih korproacije, Rute se adaptirao.
Na regionalnim izborima 2019. izložio je ambiciozan klimatski plan koji će platiti najvećim delom korporacije. Ovaj dugovečni premijer znao je da se u svakom trenutku adekvatno politički pozicionira. Adekvatno da se program njegove stranke sprovodi u delo, ali i sa taman toliko ustupaka da bude prihvaćen od šire javnosti. Takvo vešto političko pozicioniranje mu je omogućilo da uvek bude dovoljno snažan da bude provplasirana snaga u šarenom parlamentu.
Reklama - Putin i Bajden

Pouzdana vlast i posvećenost

Vlast Marka Rutea karakterisala je i pouzdanost. Iako je kroz deset godina imala nepopularnih momenata poput preoštre politike štednje, politike prema Grčkoj ili poslednje afere sa cenom vrtića, one nisu bile politički kobne. Birači su kroz četiri vlade VVD-a dobili stabilnu ekonomiju i predvidivu vlast. Oni glasači koji su od vlasti hteli da bude „normalna“, a ne tvrdo opterećena ideologijom, u Ruteu su dobili ono što su hteli.
Na drugoj strani, aktuelni premijer ima naročite lične kvalitete koji su dosta zaslužni za njegovu trajnost. Mark Rute i dan danas živi u istom malom stanu, vozi preko deceniju starog saba i sem toga nema naročitu imovinu. Nije lider od kog se može očekivati afera vezana za korupciju, koja ga može jeftino koštati vlasti. Na posao dolazi biciklom, sam briše kafu koju prospe u hodniku vlade, ide sa ostalim građanima na koncerte, a COVID mere zabrane poseta nije prekršio čak i kada mu je majka umirala u staračkom domu.
U dosadašnjoj praksi pokazao se kao siguran izbor, koji će Holanđane predstavljati adekvatno ka spolja i koji ne nosi sa sobom rizike. Brojna konkuencija nije uspela da dokaže biračima da mogu biti adekvatne zamene.

Političko trajanje Marka Rutea

Prošle godine jedna od anketa među holandskim građanima, Rutea je pozicionirala kao najboljeg posleratnog premijera ove države. U drugim novinama predstavljen je kao čovek sa sedom bradom koji i u poznoj starosti vlada ovom državom. Međutim, kada se u stranu stave i panegirici i karikature, Rute je primer adekvatnog lidera jedne razvijene demokratije.
Na ovom holandskom primeru, mogu se videti karakteristike koje su potrebne jednom političaru da traje u demokratskom društvu. Prva je da bude politički garant stabilnosti i predvidivosti. Druga je da se adekvatno politički pozicionira i da mudro prepoznaje promene u javnom mnjenju i probleme koje građani smatraju neadresiranim. Treća je da se odrekne privilegija i arogancije koju vlast po prirodi nosi, te i da lični život ponekad žrtvuje radi svoje javne funkcije.
Iz tog razloga, malo je lidera poput Marka Rutea u razvijenim demokratijama. Neke previše preuzme ideologija u koju veruju i pomuti im percepciju realnosti, drugi pogrešno politički kalkušu, dok treće pobede niski nagoni za materijalnim zgodicima ili taština javne funkcije. Dok Mark Rute ne padne u jednu od ove tri zamke, u njegovu političku trajnost ne bi trebalo sumnjati. Pokazao je da je neuništiv, a koliko se sada vidi i ne bez razloga.

Tekst je originalno objavljen na portalu Nova.rs 21.03.2021.

 

Budite u toku sa svetskim političkim trendovima!

Prijavite se na našu mejling listu i slaćemo Vam najsvežije analize o spoljnoj politici.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Slični tekstovi

  zagađenje - fotografija kouji tsuru
  Kina
  Dimitrije Milić
  Kinesko zagađenje – svetski problem

  Kada je 1979. Deng Sjaoping najavio sveobuhvatnu ekonomsku reformu Kine, privreda ove države činila je tek oko 1 odsto svetske ekonomije. Iako je i tada bila najmnogoljudnija država na svetu, njen doprinos svetskom bruto domaćem proizvodu bio je disproporcionalno mali.

  Nastavi čitanje »
  Armin Lašet - fotografija Olaf Kosinsky
  Nemačka
  Dimitrije Milić
  Da li će poplave u Nemačkoj uticati na izbore?

  Pre nešto manje od 20 godina, Nemačku su kao i danas zadesile ogromne poplave. U Istočnoj Nemačkoj one su se pojavile kao posledica intenzivne i neprestane kiše i iznenada su izazvale vanrednu situaciju u celoj državi. Preko 20 000 ljudi bilo je angažovano da bi se sanirale posledice ove vremenske nepogode, te je vojska ove države imala svoju najmnogoljudniju akciju od Drugog svetskog rata.

  Nastavi čitanje »
  fotografija pop zebra
  Evropska unija
  Dimitrije Milić
  Levica između novih i starih radnika

  Pre nešto više od 20 godina, leve snage bile su u punoj snazi i na pozicijama moći širom država Zapada. Predsednik Amerike bio je demokrata, laburisti su imali čvrstu vlast u Ujedinjenom Kraljevstvu, a socijaldemokrate su bili centralna snaga od Nemačke, preko Holandije i Austrije, do Švedske i Italije. Delovalo je da je levica konačno pronašla način kako da pobedi konzervativne snage, koje su u deceniji pre bile dominatna snaga.

  Nastavi čitanje »