Kako je politička odgovornost trijumfovala u Italiji

Kako je politička odgovornost trijumfovala u Italiji

Programski direktor Novog trećeg puta (dimitrijemilic@novitreciput.org)

Brojnim stranim i domaćim turistima na italijanskim plažama, ovog leta pridružio se i potpredsednik italijanske vlade, Mateo Salvini. U okviru svoje kampanje u kupaćoj opremi, Salvini je pozirao sa pristalicama, pucao iz vodenog pištolja, oprobao se u ulozi DJ-a i slikao se ispred go-go igračica. Za razliku od turista koji su plaže obilazili radi odmora, Salvini je plaže obilazio u okviru svoje dobro isplanirane kampanje. Ankete su potvrđivale i da mu u toj kampanji dobro ide. Stranka potpredsednika vlade, Liga, u istraživanjima merena je na rekordnih 38% tih dana. Ovaj procenat je predstavljao drastičan rast podrške u odnosu na prošlogodišnje paralmentarne izbore, kada je ova stranka osvojila 17%.

Kako je politička odgovornost trijumfovala u Italiji
Kako je politička odgovornost trijumfovala u Italiji

Okolnosti su išle na ruku Mateu Salviniju. Osim većih procenata u odnosu na izbore, istraživanja su govorila da bi Liga, uz malu ultra-desnu stranku Italijanska braća, mogla da ima većinu nakon potencijalnih izbora. Takođe, stranka koja je bila stožer vlade, Pokret pet zvezda, u istom vremenskom intervalu pala je sa 32% na ispod 18% u proseku. Takav povoljan momenat naveo je potpredsednika vlade da inicira obaranje vlade kojoj pripada, ne bi li nakon izbora obezbedio bolju poziciju za sebe i svoju stranku.

Međutim, ova politička kalkulacija nije dala rezultate. Iako netipično za italijanske političare, desilo se nešto sasvim suprotno. Deo političke elite je pokazao iznenađujuće visok stepen odgovornosti u delikatnoj situaciji za ovu državu.

Težak politički trenutak

Vest da se Italija nalazi u političkoj krizi svakako ne spada u retke vesti. Ono što razlikuje sadašnju krizu od prethodnih je nikada gora situacija italijanskih javnih finansija. Javni dug nalazi se na 132% BDP-a, a ova država je treća ekonomija Evrozone po veličini. Svaki potres u Italiji, predstavljao bi potencijalni okidač krize cele Evrozone. Takođe, globalno ekonomsko usporavanje već ima negativan uticaj na italijanski privredni rast. Krajem 2018. godine, ova država je jedina koja je unutar EU zabeležila tehničku recesiju. U slučaju nastavka ovakvog ekonomskog trenda, Italija ostaje kao najranjivija tačka unutar Evropske unije.

Zbog ovakvog ekonomskog konteksta, donošenje budžeta za 2020. predstavlja ključni potez i za Italiju i za Evropsku komisiju. Politički kontekst je moguće bio idealan za Salvinija i vanredne izbore, ali iz ekonomskog ugla gledanja, politička stabilnost je nikada potrebnija. U ovoj situaciji, ekonomski argument se pokazao kao važniji za Kontea, ali nedovoljno važan za Salvinija. Nemogućnost donošenja novog budžeta bi aktivirala povećanje PDV-a na 25%, kao mehanizam dogovoren sa Evropskom komisijom za ovakve slučajeve, što ne bi bilo ni popularno ni poželjno. Vanredni izbori i trošenje vremena u kampanji bi svakako otežalo donošenje budžeta pomoću kog bi se izbeglo ovakvo povećanje.

Nepopularna, ali moguća alternativa

Izbori nisu bili jedini mogući ishod. Većina Liga-Pokret pet zvezda imala je i alternative u parlamentu. Na prethodnim izborima, tada vladajuće demokrate osvojile su 19%. Sa tim procentom osvojenih glasova, opcija sastavljanja vlade sa Pokretom pet zvezda je sve vreme bila matematički moguća, ali ne naročito popularna. Obe partije su razmenjivale uvrede kroz istoriju, a antisistemski pokret Bepea Grila nastao je dobrim delom kao odgovor „političkoj kasti“, u koju je on ubrajao i Demokratsku partiju. Međutim, okolnosti su nametale drugačiji razvoj događaja i možda ne tako drago novo potencijalno partnerstvo.

Prve pozitivne signale o nužnosti saradnje između opozicione Demokratske partije i vladajućeg Pokreta pet zvezda poslao je bivši premijer i sentor demokrata, Mateo Renci. „Ako dođe do izbora, Demokratska partija možda osvoji ili ne osvoji 25%, ali ako ne donesemo novi budžet, ono što je sigurno je da će PDV biti na 25%. To nas sigurno vodi u recesiju i to moramo da izbegnemo po svaku cenu.“ rekao je Renci na konferenciji za novinare. Ubrzo se i partijski vrh demokrata odobrovoljio po pitanju saradnje sa bivšim protivnicima, te se otvorila realna mogućnost da pregovori možda i otpočnu. Dalji razvoj događaja u senatu, utabao je stazu da se to stvarno dogodi.

Salvini i Konte (open.online)
Salvini i Konte (open.online)

Konte kao pobednik u senatu

Đuzepe Konte je u vladu ušao kao anonimni profesor i kompromisno premijersko rešenje između Pokreta pet zvezda i Lige. Nakon sednice u senatu povodom krize vlade, Konte je prvi put izašao kao lider i pobednik. U svom obraćanju senatu, sa argumentima na račun Salvinijeve pohlepe za moći, zabeležio je dobro ocenjen i gledan nastup. Ovim potezom, njegova dalja saradnja sa Ligom je i simbolički završena. Oštri na račun Salvinija su bili i senatori iz Pokreta pet zvezda i Mateo Renci, fokusirajući se na stavljanje partijskih interesa iznad državnih.

Prve ankete nakon ovog okršaja u senatu, pokazale su promene u biračkom telu. Anketa GPF-a nakon ove sednice pokazala je da 60% građana smatra da je Konte pobedio u debati, naspram 27% koji su odgovorili da je to bio Salvini. Paralelno sa tim, Liga je krenula da gubi podršku i trenutno se nalazi na oko 32% u proseku, dok su i demokrate i Pokret pet zvezda zabeležili vidljiv rast na preko 20%. U istraživanju GPF-a o rejtingu političara u Italiji, Konte se našao na 61% pozitivnih ocena, što je značajno više od svih partijskih lidera koji se nalaze u proseku na oko 40% ili niže.

Nakon definitivnog prekida odnosa sa Ligom od strane premijera Kontea, stvorili su se uslovi za sastavljanje nove vlade i nove većine. Iako je lider demokrata Cingareti bio zainteresovan da aktuelnog premijera zameni neko drugi, to se nije ostvarilo. Posle kratkih, intenzivnih, i na momente vrlo teških pregovora, predsednik Serđo Matarela dao je novi mandat starom premijeru.

Kakva je nova vlada i šta je čeka

Nova vlada predstavlja jasan diskontinuitet sa prethodnom u programskom smislu. Ministarstvo ekonomije, koje će biti ključno u narednom periodu, ustupljeno je demokrati i evropskom parlamentarcu Robertu Gvaltjeriju. Ovo ministarstvo će biti ključno u budućim pregovorima sa Unijom, te je odabran političar koji će biti kooperativniji sa EU.

Takođe, ministarstvo policije koje je služilo za demonstraciju moći Salviniju i vođenje kampanje protiv migranata, biće manje u fokusu. Na ovo mesto postavljana je jedina nestranačka ličnost, koja bi trebalo da umrtvi pažnju koja se pridaje ovoj temi i resoru. Ostatak vlade predstavljaju visoki funkcioneri Pokreta pet zvezda, kompromisna rešenja raznih ideoloških frakcija demokrata i jedan ministar iz male levičarske grupacije Slobodni i jednaki, koja će ovoj vladi dodatno ojačati većinu sa svojom nekolicinom parlamentarnih predstavnika.

Konte će morati, sa jedne strane da u budžetu umanji troškove za 24 milijarde evra, a u isto vreme da nađe prostora za mere koje bi podstakle rast, ne bi li se izbegla recesija. Na svaku nepopularnu budžetsku seču ili primljeni migrantski brod, vlada će u opoziciji imati politički agilnog Salvinija i biće izložena populističkim plotunima. Osim napada na vladu, Salvini već sada sebe projektuje kao žrtvu establišmenta i evropskih birokrata, koje predstavlja kao ljude koji žele da unište Italiju i nastave prijem migranata. U takvim okolnostima, reformski rad će biti težak. Ne bi trebalo ni zaboraviti da se Pokret pet zvezda i Demokratska partija značajno programski razlikuju, te je pitanje kako će ova vlada funkcionisati u praksi.

Ovaj put, deo italijanske elite se pokazao iznenađujuće odgovornim i u kriznoj situaciji je pronađeno političko rešenje koje bi izbeglo ekonomski krah.Click To Tweet

Pokazatelj političke odgovornosti

Bez obzira na manjkavosti, zaokret u ovoj državi predstavlja iznenađujuće odgovoran i pozitivan ishod. Mnogi italijanski političari su ovoj državi svojim potezima napravili ogromnu štetu, a najveći broj njih za to nije snosio nikakve posledice. Neki, poput Berluskonija, više puta su se vraćali na vlast.

Ovaj put, deo italijanske elite se pokazao iznenađujuće odgovornim i u kriznoj situaciji je pronađeno političko rešenje koje bi izbeglo ekonomski krah. Pokret pet zvezda će verovatno morati da žrtvuje svoj antisistemski identitet i da se transformiše u neki vid ekonomski leve, ekološke i prvenstveno južnjačke partije. Na drugoj strani, demokrate su dale legitimitet svojim bivšim ljutim protivnicima. Obe stvari su nepopularne, ali nužne za ovakav vid saradnje.

Na novim članovima izvršne vlasti je da dokažu političku odgovornost disciplinovanim sprovođenjem novog programa vlade. Glavni cilj Kontea definitivno mora biti podizanje međunarodnog kredibiliteta Italije, koji je tradicionalno nizak i koji je sa Salvinijem intenzivno dodatno urušavan skoro godinu dana. Koliko će Konte i njegova vlada biti efikasni u sprovođenju programa i da li će ga građani sve vreme podržavati, biće centralna pitanja u narednom periodu. Prvi pozitivan korak je učinjen i rizik je pretvoren u šansu, a to pravi lideri obično rade.

    Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!