[NAJAVA] SAD i Arktik – nova zona nadmetanja

[NAJAVA] SAD i Arktik – nova zona nadmetanja

Istraživač Novog trećeg puta (dragoslavraseta@novitreciput.org)

U 21. veku američka hegemonija se proteže na pet kontinenata i tri okeana i čvrsto drži ključne geopolitičke zone, od Zapadne Evrope do Dalekog Istoka pod svojom kontrolom. SAD su nasledile i usavršile britansku strategiju koja je svima bila dobro poznata pod geslom “Vladaj Britanijo! Britanijo vladaj talasima!” i suvereno kontrolišu međunarodne plovne rute, geostrateški važne moreuze i morske kanale. Međutim, postoje i oblasti koje su van domašaja američke ruke.

U mesecu maju i junu fokusiraćemo se na često zaboravljenu geopolitičku zonu, zonu klimatskih ekstrema, zemlju koju su drevni Grci nekada zvali Tule, zemlju okovanu ledom. Zonu nad kojom se prevlast ne uspostavlja nosačima aviona, već nuklearnim ledolomcima, naučnim bazama i podzemnim gradovima. Područje koje sa svakom narednom rekordno toplom godinom dobija na važnosti i gde je vreme stalo, jer su glavni akteri ove utakmice stari protivnici, SAD i Rusija.

Dok Vladimir Putin sprovodi vojne igre na Kamčatki, u kojima učestvuje preko 10.000 pripadnika specijalnih arktičkih snaga, čiji je cilj simulacija odbrane protiv invazije fiktivne države pod nazivom “Misuri” i njenog azijskog saveznika, Donald Tramp pokušava da otkupi Grenland, nudeći silne milijarde Dancima.

Saznajte kakva je budućnost Arktika i Arktičkog okeana, pratite nas i dalje!

Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

Komentar