Francuska u Africi - istorija i budućnost
Francuska u Africi - istorija i budućnost

[NAJAVA] Francuska u Africi – istorija i budućnost

Nakon dve decenije nedoraslih ideja i neuspešnih programa, 2020. godina mogla bi da bude najvažnija godina za države Zapadne Afrike još od sticanja nezavisnosti, a 21. decembar 2019. i sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i Alasana Utare, predsednika Obale Slonovače u Abidžanu, istorijski trenutak. Reč je o konačnoj aboliciji CFA valute i njenom preimenovanju u “Eco”, što sa sobom nosi kidanje još uvek postojećih ekonomskih karika sa nekadašnjom kolonijalnom maticom, Francuskom.

Šta čini bivše zemlje AOF-a (Afrique-Occidentale francaise) specifičnim u odnosu na druge bivše francuske kolonije i da li je ovo jedan od retkih primera uspešne dekolonizacije? Kakva će biti ekonomska budućnost Zapadne Afrike? Da li je ovo oficijelni kraj “Francafrique” i Francuske kao velike sile?

U narednim nedeljama analiziraćemo francuski položaj u Zapadnoj Africi od uspostavljanja prve luke u sedamnaestom veku i konzistentnu politiku vođenu od strane Francuske još od Šarla de Gola, koji su motivi iza afričkog franka i Makronov plan modernizacije odnosa.

Zato pratite mini seriju analiza koja vas očekuje u aprilu: Francuska u Africi – istorija i budućnost.

  Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Slični tekstovi

  Švedski i finski vojnik na vojnoj vežbi - esper Moldvik-Swedish Armed Forces
  Švedska
  Dimitrije Milić
  Šta donose Finska i Švedska u NATO-u?

  “Moji saradnici su izračunali da sam do sada dao preko 400 intervjua o ulasku Finske u NATO“ rekao mi je bivši finski premijer Aleksandar Stub na ovogodišnjem EPP kongresu u Roterdamu. Pre samo pola godine ova rečenica bila je gotovo nemoguća.

  Nastavi čitanje »
  kripto tržište
  Ekologija
  Dimitrije Milić
  Kriptovalute kao rizik za životnu sredinu?

  Ove godine, kao i svake godine u prethodnih oko pola veka, održao se još jedan skup svetskih lidera u švajcarskom turističkom mestu Davos. Brojne istaknute ličnosti iz sfere politike, biznisa i drugih povezanih profesija i ove godine su diskutovale o svetskim pitanjima i problemima koji muče ili će mučiti čovečanstvo. Osim očekivanih tema u vidu: rata u Ukrajini, opasnosti od ponovne svetske recesije, stanja životne sredine i sličnih učestalih pitanja, ovo okupljanje u 2022. imalo je jednu novinu u svojim temama koje obrađuje.

  Nastavi čitanje »
  Kolumbijska zastava
  Uncategorized
  Dimitrije Milić
  Kolumbija kao novi lider u obnovljivim izvorima energije?

  Južna Amerika i Centrala Amerika su regioni sveta koji kada se govori o ekologiji uglavnom do svetske pažnje stiže zahvaljujući par država. Radi se o Brazilu kada se govori o Južnoj Americi i Kosta Riki kada se radi o Centralnoj Americi. Takođe, jedna od država i njeno delovanje predstavljaju ekološku opasnost za ceo svet, dok druga predstavlja pozitivan primer za ceo svet.

  Nastavi čitanje »