[NAJAVA] Francuska u Africi – istorija i budućnost

[NAJAVA] Francuska u Africi – istorija i budućnost

Istraživač Novog trećeg puta (dragoslavraseta@novitreciput.org)

Nakon dve decenije nedoraslih ideja i neuspešnih programa, 2020. godina mogla bi da bude najvažnija godina za države Zapadne Afrike još od sticanja nezavisnosti, a 21. decembar 2019. i sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i Alasana Utare, predsednika Obale Slonovače u Abidžanu, istorijski trenutak. Reč je o konačnoj aboliciji CFA valute i njenom preimenovanju u “Eco”, što sa sobom nosi kidanje još uvek postojećih ekonomskih karika sa nekadašnjom kolonijalnom maticom, Francuskom.

Šta čini bivše zemlje AOF-a (Afrique-Occidentale francaise) specifičnim u odnosu na druge bivše francuske kolonije i da li je ovo jedan od retkih primera uspešne dekolonizacije? Kakva će biti ekonomska budućnost Zapadne Afrike? Da li je ovo oficijelni kraj “Francafrique” i Francuske kao velike sile?

U narednim nedeljama analiziraćemo francuski položaj u Zapadnoj Africi od uspostavljanja prve luke u sedamnaestom veku i konzistentnu politiku vođenu od strane Francuske još od Šarla de Gola, koji su motivi iza afričkog franka i Makronov plan modernizacije odnosa.

Zato pratite mini seriju analiza koja vas očekuje u aprilu: Francuska u Africi – istorija i budućnost.

    Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!