Francuska u Africi - istorija i budućnost
Francuska u Africi - istorija i budućnost

[NAJAVA] Francuska u Africi – istorija i budućnost

Nakon dve decenije nedoraslih ideja i neuspešnih programa, 2020. godina mogla bi da bude najvažnija godina za države Zapadne Afrike još od sticanja nezavisnosti, a 21. decembar 2019. i sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i Alasana Utare, predsednika Obale Slonovače u Abidžanu, istorijski trenutak. Reč je o konačnoj aboliciji CFA valute i njenom preimenovanju u „Eco“, što sa sobom nosi kidanje još uvek postojećih ekonomskih karika sa nekadašnjom kolonijalnom maticom, Francuskom.

Šta čini bivše zemlje AOF-a (Afrique-Occidentale francaise) specifičnim u odnosu na druge bivše francuske kolonije i da li je ovo jedan od retkih primera uspešne dekolonizacije? Kakva će biti ekonomska budućnost Zapadne Afrike? Da li je ovo oficijelni kraj „Francafrique“ i Francuske kao velike sile?

U narednim nedeljama analiziraćemo francuski položaj u Zapadnoj Africi od uspostavljanja prve luke u sedamnaestom veku i konzistentnu politiku vođenu od strane Francuske još od Šarla de Gola, koji su motivi iza afričkog franka i Makronov plan modernizacije odnosa.

Zato pratite mini seriju analiza koja vas očekuje u aprilu: Francuska u Africi – istorija i budućnost.

  Prijavite se i ubuduće ćemo Vam slati sve novosti vezane za našu organizaciju na Vašu mejl adresu!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Slični tekstovi

  Džo Bajden - White House
  Sjedinjene Američke Države
  Dimitrije Milić
  Šta donosi Bajdenov klimatski program i zašto je važan

  Od početka ove godine kada se radi o klimatskim i srodnim pitanjima u medijima dominiraju dve paralelne vrste vesti. Na jednoj strani, konstatno dolaze loše vesti koje se tiču posledica klimatskih promena, sa aktuelnom velikom pažnjom na rekordne suše na evropskom kontinentu. Kada u pitanju nisu evropske suše, onda su to požari u Kaliforniji, nekada je otopljavanje još jednog glečera na Arktiku ili pomor ribe zbog porasti temperature mora i zračenja.

  Nastavi čitanje »
  Zastava Kipra - Canva
  Uncategorized
  Dimitrije Milić
  Energetska kriza i Kipar – šanse i rizici

  Kada se govori o aktuelnom problemu energetskog snabdevanja Evropske unije, koje će odložiti zelenu tranziciju na neko vreme, najveći fokus je na Nemačkoj. U pitanju je najveća ekonomija u Evropskoj uniji, ali ujedno i njen najveći uvoznik ruskog prirodnog gasa, gde se u ovoj državi koristi od industrije, preko proizvodnje električne energije do grejanja domaćinstava. Kao takva, već je poznato ranjiva u aktuelnoj političkoj situaciji. Međutim, preveliko usmerenje ka Nemačkoj skreće pažnju sa drugih država koje se takođe suočavaju sa energetskim problemima i koji nisu nužno vezani za Rusiju.

  Nastavi čitanje »
  Punjenje električnog vozila - Unspash
  Nemačka
  Dimitrije Milić
  Električna vozila u strategijama zelene tranzicije

  Kada se analizira skoro svaki plan za zelenu tranziciju ili smanjenje štetnih emisija gotovo svake vlade u svetu, mogu se primeiti određene sličnosti. Osim izbacivanja ili ograničavanja upotrebe uglja, najveći broj ovih planova predviđa postavljene ciljeve ili konkretne podsticaje za upotrebu električnih vozila. Od Sjedinjenih Američkih Država, preko Ujedinjnog Kraljevstva do Nemačke, električna vozila u nacionalnim strategijama imaju važno mesto.

  Nastavi čitanje »