Interaktivna mapa SAD sa aktuelnim rezultatima i istraživanjima javnog mnjenja

AL AK AZ AR CA CO CT DE FL GA HI ID IL IN IA KS KY LA ME MD MA MI MN MS MO MT NE NV NH NJ NM NY NC ND OH OK OR PA RI SC SD TN TX UT VT VA WA WV WI WY DC

Demokratskim kandidatima je potreban 1991 osvojen delegat za predsedničku nominaciju.

Koliko su do sada osvojili vodeći kandidati?

Bajden (1217) 61%
Sanders (914) 46%

Zanimljive brojke

0
Broj održanih debata kod demokrata
0 %
Građana SAD odobrava Donalda Trampa
0
Broj aktivnih kandidata kod demokrata

TV reklame i američki izbori

Američke izbore tradicionalno obeležava ogromna potrošnja na kampanje kandidata i u unutarpartijskoj trci i u predsedničkoj trci. Na prethodnim izborima, cifre potrošene u predsedničkom finalu dolazile su blizu dve milijarde dolara. Jedan od glavnih predmeta potrošnje kandidata svakako predstavljaju TV reklame. Međutim, nakon ovogodišnjih unutarpartijskih izbora kod demokrata i prethodnih predsedničkih izbora 2016, postavlja se pitanje njihove stvarne efikasnosti i važnosti.

Ko će odrediti Trampovu budućnost?

Gubitak u ukupnom broju glasova, ali većina u broju elektora. Ovo je bio scenario koji je 2016. Donaldu Trampu doneo pobedu, uprkos opštem utisku da se to neće dogoditi. Trećeg novembra ove godine, aktuelnom predsedniku SAD-a ponovljeni scenario iz 2016. bi vrlo izvesno odgovarao. Iako se elektorska pobeda, bez pobede u ukupnom broju glasova, može interpretirati kao manjak legitimiteta, to ne menja rezultat dobijanja još jednog četvorogodišnjeg mandata. Međutim i pre četiri godine, Trampova pobeda desila se kroz “iglene uši”, te će glavno pitanje biti na koje glasače će aktuelni predsednik usmeriti svoj fokus u borbi za reizbor.

Trampova politička sudbina nakon korona virusa i impičmenta

Iako korona virus već mesecima privlači gotovo svu pažnju svetskih medija, izborna godina u Sjedinjenim Državama do sada se može okarakterisati, u najmanju ruku, kao prepuna obrta. Demokratski predsednički kandidat, kako stvari trenutno stoje, biće Džo Bajden. Međutim, njegov put do trenutne pozicije apsolutnog favorita nije bio nimalo lak. Iako je u trku ušao kao izraziti favorit po svim istraživanjima, najava ulaska milijardera Majka Blumberga i veliki broj kandidata iz sličnog miljea u trci, kao i slab rezultat u “ranim državama” Ajovi, Nju Hempširu i Nevadi predstavljali su velika iskušenja za bivšeg potpredsednika.

Četiri razloga zašto je Sanders izgubio od centriste

U predgrađima grada Vašingtona u Severnoj Virdžiniji, pre dve nedelje, ljudi su do kasnih večernjih sati strpljivo čekali u redovima da glasaju za svoje favorite u Demokratskoj stranci. Isto je bilo u drugim gradovima ove države, ali i u drugim državama koje su glasale tokom takozvanog “super utorka” i dve nedelje nakon njega. Delovalo je kao da se mnogo šta promenilo od trke 2016. i javila se zaintersovanost za budućeg izazivača Donalda Trampa.

[BLOG UŽIVO] Super utorak

Danas se u 14 saveznih država SAD održavaju unutarpartijski izbori Demokratske partije koji mogu odrediti protivkandidata aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu na novembarskim predsedničkim izborima. Do sada je raspoređeno 155 delegata koji dolaze iz Ajove, Nju Hempšira, Nevade i Južne Karoline, a danas će im biti prirodato još 1357 delegata iz: Alabame, Arkanzasa, Kalifornije, Kolorada, Mejna, Masačusetsa, Minesote, Severne Karoline, Oklahome, Tenesija, Teksasa, Jute, Vermonta i Virdžinije. Uz ove savezne države, glasaju i birači u Američkoj Samoi, kao i demokrate u inostranstvu. Za osiguravanje predsedničke nominacije potreban je 1991 delegat.

Najnovija TV gostovanja na temu izbora u SAD

Fotografije sa događaja iz serije "Američki izbori 2020"

Drugi o nama

"Svaka čast mladim ljudima iz Novog trećeg puta na trudu i na sjajnom poslu koji obavljaju! Informišu i edukuju javnost o temama koje prevazilaze njihovo lično okruženje i to smatram veoma značajnim poduhvatom."
Nikola Tomić
Nikola Tomić
Novinar
"Ekipa iz Novog trećeg puta odlična, svoj put, svoje teme, argumenti, dokazi za tvrdnje. Utemeljeni javni nastupi su nešto što se vidi kao problem, kritikuju svi živi, ceni se samo "ua_______" (upisati)"
Bojan Klačar
Bojan Klačar
CeSID

Često postavljena pitanja

Kada će se održati naredni izbori za predsednika SAD?

Naredni izbori za predsednika SAD biće održani 3. novembra 2020.

Da li Donald Tramp ima protivkandidate za nominaciju među republikancima?

Ima. Međutim, nepisano je pravilo da partije biraju sadašnjeg predsednika u prvom mandatu za svog kandidata u drugom mandatu.

Koliko delegata demokratski kandidati treba da osvoje kako bi osigurali nominaciju?

Bilo koji kandidat demokrata koji osvoji barem 1991 delegata postaje predsednički kandidat ispred svoje partije.

Šta su crvene, plave i ljubičaste države?

Crvene države su one savezne države u kojima po pravilu bez problema pobeđuju republikanci, dok u plavima pobede odnose demokrate. Ljubičaste, ili swing države, predstavljaju sve one države u kojima su partije ujednačene i u kojima je u skorijoj istoriji bilo promena u podršci partijama. U ove države spadaju i one za koje se veruje da bi u narednom izbornom ciklusu mogle da donesu iznenađenje.

Kada će biti poznat Trampov demokratski protivkandidat?

Demokratska nacionalna konvencija biće održana od 13. do 16. jula ove godine u Milvokiju. Na tom događaju i zvanično će biti proglašen kandidat demokrata na predsedničkim izborima. Nezvanično, kandidata bismo mogli da znamo i mnogo ranije.

Kako se bira predsednik u SAD?

Građani SAD biraju između ponuđenih kandidata. Pobednik svake države (sa izuzetkom malog broja njih) “nosi” sve elektore za tu državu. Svaka država nosi broj elektora proporcionalan zastupljenosti u Kongresu: ukupan zbir senatora (svaka država ima dva) i predstavnika u Domu (koje bira narod). Šest najvećih država su Kalifornija (55), Teksas (38), Njujork (29), Florida (29), Ilinois (20) i Pensilvanija (20). Na kraju, kandidat koji osvoji 270 elektora od ukupno 538 postaje predsednik SAD. U istoriji se više puta dešavalo da pobednik osvoji manje glasova birača od drugoplasiranog kandidata, ali zbog bolje raspoređenosti glasova po državama i većeg broja elektora, odnosi pobedu.